Terug naar overzicht
Blog

Wat is een Security Operations Center en waarom heb je er een nodig?

Elke organisatie heeft digitale kroonjuwelen die beschermd moeten worden. Waarschijnlijk beschermt je bedrijf de persoons- en bedrijfsgegevens met tools als firewalls, antivirussoftware en inbraakdetectie. Dus je zit veilig, toch? Nou, waarschijnlijk niet. Maak kennis met het Security Operations Center van Previder.
Door: Marco Vader
SecOps

Security Operations Center

Elke dag worden er nieuwe kwetsbaarheden ontdekt: van datalekken tot geavanceerde malware-aanvallen en van nieuwe hacks tot aan ransomware. Deze nieuwe aanvallen en bedreigingen ontwikkelen zich continu. Met behulp van tools als antivirussoftware, firewalls, etc worden gevaren van buitenaf weerstaan, maar zij bieden geen 100% bescherming. Iedere organisatie heeft namelijk blind spots. Security Operations Center / SOC-as-a-Service zorgt ervoor dat je organisatie 24/7 gemonitord wordt om informatiebeveiligingsincidenten op te sporen.

Versterk je beveiliging met een Security Operations Center

Zet bewakers op je muren

Je kunt wel een hoge muur bouwen om ongenodigde gasten buiten te houden, maar dat heeft geen enkel nut als je geen bewakers op de muren zet. Je hebt bewakers nodig die ook daadwerkelijk controleren of er iets aan de hand is. Kortom, iemand die alarm slaat als er daadwerkelijk onrust op komst is.Wanneer een incident in je IT-infrastructuur voorkomt, moet je deze detecteren en zo snel mogelijk onschadelijk maken. Hier komt het Security Operations Center (SOC) om de hoek kijken.

Wees actief, niet passief

Een Security Operations Center is toegewijd om beveiligingsproblemen in IT-systemen en IT-infrastructuur te voorkomen, op te sporen, te beoordelen en erop te reageren. De wachters op je muren dus. Klaar om te reageren als er gevaar op de loer ligt. Een Security Operations Center kan een eigen afdeling binnen je bedrijf zijn of een leverancier van SOC-as-a-Service. In dit blog leg ik je de redenen uit of je moet kiezen voor SOC-as-a-Service of je eigen Security Operations Center moet bouwen.

Download gratis e-book

Zo ziet SOC-as-a-Service / Security Operations Center van Previder en Thales eruit:

  • Een Security Operations Center wordt bemand door experts van Thales. Thales is een van de grootste en meest geavanceerde leveranciers van cybersecurity-diensten.
  • Gecertificeerde analisten die 8 uur per dag, 5 dagen per week beveiligingsincidenten beoordelen en ernaar handelen. Daarnaast worden incidenten automatisch gedetecteerd en gerapporteerd.
  • Een Security Operations Center is ISO 27001:2013 en NEN7510:2011 gecertificeerd en voldoet aan de hoogste standaard op het gebied van informatiebeveiliging. Vertrouwelijkheid van incidenten en gegevens is op deze manier gegarandeerd.

Security Operations Center specialist: Marco Vader - CISM

Marco Vader heeft ruim 22 jaar ervaring als product manager in de ICT. Na werkzaam te zijn geweest bij (inter)nationale IT-providers is Marco in 2018 zijn nieuwe uitdaging aangegaan bij Previder en houdt hij zich voornamelijk bezig met innovatie op het gebied van cloud, security en de moderne werkplek.

Digitale werkplek

Veilig werken

E-book: Informatiebeveiliging

Download nu onze gratis e-book over security. In dit e-book lees je hoe je in vier heldere en praktische stappen tot een goed informatiebeveiligingsbeleid komt.

E-book: Informatiebeveiliging

FAQ - Security Operations Center

Hoe werkt een SOC precies?

Een SOC maakt gebruik van geavanceerde technologieën en processen om beveiligingsincidenten te detecteren, analyseren en erop te reageren. Dit omvat het monitoren van netwerkverkeer, logbestanden, systeemgebeurtenissen en dreigingsinformatie. SOC-analisten gebruiken SIEM (Security Information and Event Management)-tools om verdachte activiteiten te identificeren, correlaties te maken en waarschuwingen te genereren. Incidentrespons omvat het isoleren van getroffen systemen, het onderzoeken van de oorzaak en het implementeren van herstelmaatregelen.

Wat zijn de kosten en implementatievereisten voor een SOC?

De kosten en implementatievereisten voor een SOC variëren afhankelijk van de organisatie en de omvang van het SOC. Het opzetten van een SOC vereist investeringen in technologie (SIEM-tools, beveiligingsapparatuur), personeel (analisten, incident responders) en infrastructuur (netwerksegmentatie, monitoringstations). Onderhoudskosten omvatten licenties, training en continue verbetering. Een goed SOC vereist ook samenwerking met andere afdelingen binnen de organisatie.

Hoe verhoudt een SOC zich tot andere beveiligingsmaatregelen?

Een SOC vult andere beveiligingsmaatregelen aan. Terwijl firewalls en antivirussoftware preventieve maatregelen zijn, richt een SOC zich op detectie en respons. Het SOC analyseert gegevens van deze tools en andere bronnen om bedreigingen te identificeren die mogelijk door de eerste verdedigingslinie zijn geslipt. Het is een aanvulling op bestaande beveiligingslagen en biedt een proactieve benadering om incidenten snel te detecteren en te beperken.

Meer weten over Security Operations Center / SOC-as-a-Service?

Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-Informatiebeveiliging & IT Security
-Managed endpoint security
-Managed Firewall
-Vulnerability scan

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.