Terug naar overzicht
Blog

Wat is Kubernetes? Kubernetes uitgelegd in 5 vragen

Het gebruik van Kubernetes wint aan enorme populariteit onder ontwikkelaars. Maar waarom? En wat is Kubernetes eigenlijk? Onze productmanager Marco Vader beantwoordt 5 vragen over Kubernetes.
Door: Marco Vader
Paas+
Wat is kubernetes

Wat is Kubernetes?

Moderne toepassingen worden steeds meer gebouwd met behulp van containers. Voor deze containers heb je ook implementatie software nodig. En daarvoor gebruik je Kubernetes. Dus, wat is Kubernetes? Kubernetes is een open-source platform voor workloads en services die in containers zitten. Door het gebruik van Kubernetes binnen een PaaS platform kun je containers op grote schaal implementeren en beheren.

Kubernetes gebruik je om sneller apps in containers te bouwen, leveren en schalen. Dit werkt zo: een container is een verplaatsbaar stukje software waar alle onderdelen in zitten die een applicatie nodig heeft om te functioneren. Kubernetes maakt de orkestratie mogelijk, wat inhoudt dat het management van containers geautomatiseerd is. Containers bevatten een autonoom stuk code. Kubernetes start de containers op en zorgt onder andere voor load balancing, routering van netwerkverkeer bij grote drukte, eenvoudige (automatische) opschaling, maar ook voor het downscalen van resources als het rustig is. Loopt een container vast, dan zorgt Kubernetes voor een nieuwe container.

Meer over PaaS

De oorsprong van Kubernetes

Kubernetes, Grieks voor piloot of stuurman, is gestart als open-source project bij Google om containerized applicaties mee te beheren. Meer dan tien jaar geleden werd het project gestart om containers binnen Google te beheren. Google besloot workloads in de containers te plaatsen, zodat de servercapaciteit veel efficiënter werd benut.

Waarom wordt Kubernetes gebruikt?

Het uitvoeren van container-apps kan een uitdaging zijn, omdat hiervoor vaak veel verschillende containers voor nodig zijn die op diverse computers zijn geïmplementeerd. Kubernetes biedt een manier om deze containers te plannen en te implementeren en ze te schalen naar de gewenste status. Dankzij de containerorkestratie worden containers van de applicatie op het vereiste aantal servers geplaatst. Zo wordt voorkomen dat de container een overbelaste server bereikt.

Kubernetes as a Service

Probeer gratis

Wat zijn de twee grootste voordelen van Kubernetes?

  • Applicatie horizontaal en verticaal kunnen schalen

Moet je snel op- of afschalen, afhankelijk van de vereiste en beschikbare bronnen? Geen zorgen, daar is Kubernetes voor. Want het kan voorkomen dat een applicatie horizontaal of verticaal geschaald moet worden. Dit houdt in dat er meer containers van hetzelfde type toegevoegd moeten worden of dat er meer bronnen aan de containers toegewezen moeten worden. De containerorkestrator voert de taak uit van het opschalen van de applicaties. Hierbij wordt rekening gehouden met de gebruikte bronnen op elke server, evenals de vereisten (verticaal schalen) van elke container.

De orkestrator kan de zogenaamde affiniteits- en anti-affiniteitsprincipes ondersteunen. Met de laatste optie wordt bijvoorbeeld gegarandeerd dat alle containers van hetzelfde type op verschillende fysieke servers worden geplaatst. Hierdoor kan een applicatie bij uitval van een fysieke server verder draaien op de containers die op andere fysieke servers geplaatst zijn.

  • Automatisch herstel van applicaties

Als een server uitvalt, moet de applicatie op de juiste manier hersteld worden. Kubernetes kan elke container van de betreffende applicatie controleren om te zien of deze container actief is. Is dit niet het geval? Dan start Kubernetes de container opnieuw op. Deze functie wordt in Kubernetes het behouden van het juiste aantal replica’s genoemd.

Als er bijvoorbeeld vijf containers van een WordPress cluster nodig zijn, zorgt Kubernetes ervoor dat er altijd vijf containers operationeel zijn. Mochten er minder dan vijf containers zijn, start Kubernetes een nieuwe container op om het juiste aantal te behouden.

Daarnaast bewaakt Kubernetes de status van de servers waarop de applicatie wordt uitgevoerd. Als de server down gaat, worden de containers die op die server draaiden op een andere server opnieuw opgestart.

Wat is Kubernetes in Previder PaaS+ en hoe ziet dat eruit?

Het installeren en configureren van een Kubernetes-omgeving is een tijdrovend en ingewikkeld proces wanneer het handmatig gedaan moet worden. Met de komst van de marketplace van Previder PaaS+ kunnen binnen enkele minuten eenvoudig en schaalbare Kubernetes- clusters uitgerold worden.

Wat is kubernetes?

Marco Vader

Marco Vader heeft ruim 22 jaar ervaring als product manager in de ICT. Na werkzaam te zijn geweest bij (inter)nationale IT-providers is Marco in 2018 zijn nieuwe uitdaging aangegaan bij Previder en houdt hij zich voornamelijk bezig met innovatie op het gebied van cloud, security en de moderne werkplek. Neem contact op via m.vader@previder.nl.

Meer over kubernetes

Probeer Kubernetes 30 dagen gratis! Maak direct jouw PaaS 30 dagen free trial account aan.

Maak direct je account aan en probeer Previder PaaS+ 30 dagen gratis!

  • Ongelimiteerd aantal gebruikers
  • Geen creditcard vereist
  • 30 dagen volledige functionaliteit
  • Binnen 1 minuut aan de slag

Maak gratis account aan

Meer weten over Kubernetes of Previder PaaS+?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze contactpagina.

Lees hier alles over: