Terug naar overzicht
Blog

KubeCon 2023: hét Kubernetes-event

Tijdens KubeCon 2023 kwam een breed scala aan professionals, ontwikkelaars, systeembeheerders, technologieën en bedrijven samen. Of je nu een doorgewinterde Kubernetes-expert bent of net begint met het verkennen van de wereld van containers en orkestratie, Kubecon 2023 boodt voor ieder wat wils. Lees hier onze terugblik op Kubecon 2023.
Door: Peter Bult
Kubernetes
Kubecon 2023

Kubecon 2023

KubeCon is een grote conferentie gericht op Kubernetes, het populaire open-source platform voor containerorkestratie. De conferentie brengt ontwikkelaars, operators en communityleden samen om kennis, best practices, use-cases en inzichten te delen over het gebruik van Kubernetes voor cloud-native applicaties. De KubeCon-evenementen worden jaarlijks wereldwijd op diverse locaties georganiseerd. KubeCon is uitgegroeid tot een belangrijke bijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in cloud-native technologieën en het snel-evoluerende landschap van moderne softwareontwikkeling. Dit jaar vond het plaats in de RAI in Amsterdam en vanuit Previder waren we daar, samen met 10.000 andere geïnteresseerden, bij aanwezig. En daar hadden we geluk mee, want er was zelfs sprake van een wachtlijst om het event te bezoeken!

Het event wordt georganiseerd door de Cloud Native Computing Foundation (CNCF), een leverancier-neutrale stichting die veel open-sourceprojecten host die verband houden met cloud-native computing. De conferentie biedt keynote speeches, technische sessies, workshops en paneldiscussies over een reeks onderwerpen met betrekking tot Kubernetes en zijn ecosysteem, waaronder containerisatie, microservices, cloudinfrastructuur, beveiliging en meer. In dit blog behandelen we de highlights van het event: wat viel ons op? Dit delen we graag met je!

Meer over PaaS

Kubernetes in volwassen status

Wat tijdens het hele congres opviel is dat er niet zozeer over Kubernetes zelf werd gepraat, maar meer over open-source software die eromheen gebouwd is en die functionaliteit toevoegt. Inmiddels is Kubernetes een zo veel gebruikt platform dat het de volwassen status wel bereikt heeft. Veel van de grootste webomgevingen ter wereld draaien stabiel op het platform en maken volop gebruik van de features als auto-scaling en self-healing in een continuous integration and continuous delivery/continuous deployment (CI/CD) omgeving vanuit de DevOps-gedachte.

Kubernetes dashboard

Security

Hoog op de agenda bij dit congres stond security. In de spagaat die er soms tussen Dev en Ops heerste, is dit nog wel eens een onderbelicht punt geweest. Dat is nu duidelijk niet meer het geval. Er werden live demo’s gegeven door ethical hackers die op slecht beveiligde Kubernetes-omgevingen verrassend snel binnen wisten te dringen en zich de volledige beheerrechten toe wisten te eigenen. Het belang van goede hardening van de systemen en de juiste beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat dit gebeurt, werden uitvoerig besproken en bediscussieerd. Daarnaast werd er ingezoomd op het belang van monitoring op dit vlak. Als er dan iemand wat probeert, of erger nog, het lukt iemand om op het systeem te komen, dan is het belangrijk dat je daarvan direct op de hoogte wordt gesteld om passende maatregelen te kunnen nemen.

Belofte nagekomen, maar niet zonder complexiteit

Tijdens een interessante sessie die werd gegeven, werd besproken of Kubernetes nou alle beloftes heeft waargemaakt. De conclusie daarvan was helder: in de meeste opzichten absoluut, alleen op het vlak van eenvoud blijft het een complex platform om onder de knie te krijgen. Dit geldt zeker voor het bouwen en onderhouden ervan. Voor de meeste eindgebruikers is dit ook niet waarin de expertise aanwezig is en waarop de focus ligt. Er werd een vergelijking gemaakt van de verschillende opties die er zijn om Kubernetes in te kunnen zetten. Van zelf bouwen en onderhouden, tot volledig cloud based-afname. Het verschil aan personele inzet die hiervoor nodig is, is aanzienlijk.

Kubecon 2023
Kubecon 2023

Kubernetes hosten bij Previder

Voor het hosten van Kubernetes biedt Previder diverse opties. Zo is het mogelijk binnen een paar minuten een compleet cluster uit te rollen in Previder PaaS+. Daarnaast wordt het binnenkort ook vanuit Previder IaaS mogelijk om volledig productiewaardige clusters uit te rollen binnen dit platform. Previder zorgt er daarbij voor dat het cluster, indien gewenst, tijdig van de juiste updates wordt voorzien en dat het altijd beschikbaar is. Daarnaast bieden we Kubernetes ook as a service aan.

Meer over kubernetes

Kubernetes as a Service

Probeer Kubernetes 30 dagen gratis! Maak direct jouw PaaS 30 dagen free trial account aan.

Maak direct je account aan en probeer Previder PaaS+ 30 dagen gratis!

  • Ongelimiteerd aantal gebruikers
  • Geen creditcard vereist
  • 30 dagen volledige functionaliteit
  • Binnen 1 minuut aan de slag

Maak gratis account aan

Meer weten over kubernetes of Previder PaaS+ nav Kubecon 2023?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze contactpagina.

Lees hier alles over: