Terug naar overzicht
Blog

Hoe de cloud ons helpt om veerkrachtig te zijn: CloudFest 2023

CloudFest is het jaarlijkse evenement dat zich richt op de cloud- en hostingindustrie. Het wordt beschouwd als een van de grootste en meest invloedrijke evenementen in zijn soort. CloudFest brengt leiders, experts en professionals uit de cloudsector samen om de nieuwste trends, innovaties en zakelijke mogelijkheden te bespreken.
Door: Roeland te Loo
PaaS+

Cloudfest 2023

CloudFest 2023: het grootste en leukste evenement voor de cloud-industrie ter wereld. Ik was erbij en had de geweldige ervaring om vier dagen lang in Europa-Park Duitsland te zijn, met duizenden mensen die net zo gepassioneerd zijn over de cloud als ik. Het thema dit jaar was 'The Resilient Cloud' en bood veel inspiratie rondom hoe de cloud kan helpen om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. In dit blog haal ik enkele hoogtepunten aan en geef ik aan waarom ik denk dat de cloud een cruciale rol speelt in het creëren van een veerkrachtige toekomst.

De digitale toeleveringsketen: hoe de cloud een game-changer is voor allerlei soorten bedrijven die spullen maken, verkopen en bezorgen

Van webwinkels tot bouwers tot werkgevers: de cloud stelt deze bedrijven in staat om hun processen te optimaliseren, hun klanten beter te bedienen en hun impact op het milieu te verminderen. Een voorbeeld dat me bijbleef was dat van een online supermarkt die gebruikmaakt van de cloud om zijn bestellingen te verwerken, zijn voorraad te beheren en zijn leveringen te plannen. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en machine learning kan deze supermarkt voorspellen wat zijn klanten willen kopen, hoeveel ze nodig hebben en wanneer ze het willen ontvangen. Zo kan hij verspilling voorkomen, kosten besparen en klanttevredenheid verhogen. Een mooi voorbeeld van hoe de cloud de digitale toeleveringsketen transformeert en hoe dit leidt tot meer efficiëntie, innovatie en duurzaamheid.

De toekomst van PaaS en containers: hoe de cloud de nieuwe standaard wordt voor het ontwikkelen, uitrollen en beheren van cloud-applicaties

Een ander onderwerp dat me erg interesseerde op CloudFest, was de toekomst van PaaS (Platform as a Service). PaaS is een soort clouddienst die ontwikkelaars voorziet van een reeks tools en diensten om cloud-applicaties te bouwen, testen, implementeren en beheren. PaaS maakt het mogelijk om snel en eenvoudig applicaties te ontwikkelen, zonder je zorgen te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur. Een trend die besproken werd, was dat PaaS steeds meer gebruikmaakt van containers. Dit zijn een soort virtuele entiteiten die het mogelijk maken om code te draaien, meestal in de vorm van kleinere applicaties of modulaire softwarecomponenten. Containers delen een gemeenschappelijk besturingssysteem en bieden snelle opstart-, start- en stoptijden, waardoor containers snel en handig zijn voor het uitvoeren van gevirtualiseerde, zeer schaalbare en zeer georkestreerde enterprise workloads.

Meer over PaaS

PaaS-providers passen steeds vaker hun diensten aan aan de behoeften van de container-gebruikers, door meer opties, integraties en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld:

  • Ze bieden container-gebaseerde PaaS-oplossingen die ontwikkelaars in staat stellen om hun eigen container-images te gebruiken of te kiezen uit een bibliotheek van vooraf gebouwde images.
  • Ze bieden container-instrumentatiediensten die ontwikkelaars in staat stellen om hun containers te beheren, te schalen en te monitoren over meerdere hosts of clusters heen.
  • Ze bieden container-beveiligingsdiensten die ontwikkelaars in staat stellen om hun containers te beschermen tegen bedreigingen zoals malware, kwetsbaarheden of ongeautoriseerde toegang.

Ik denk dat containers een grote rol gaan spelen in de cloud-industrie, en ik ben benieuwd naar de nieuwe mogelijkheden die ze gaan creëren.

Containers hebben veel voordelen voor cloud-applicaties, zoals:

  • Ze zijn lichtgewicht, draagbaar en schaalbaar, waardoor ze meer flexibiliteit, snelheid en efficiëntie bieden.
  • Ze zorgen voor consistentie en compatibiliteit tussen verschillende omgevingen, waardoor ze het risico op fouten verminderen.
  • Ze zorgen voor isolatie en beveiliging, waardoor ze het risico op interferentie of aanvallen verminderen.
  • Ze zorgen voor modulariteit en herbruikbaarheid, waardoor ze het onderhoud en de updates vereenvoudigen.

Probeer PaaS gratis

Hoe Cloudfest me leerde dat retentie het nieuwe acquisitie is

Het was een persoonlijk doel om meer te leren over hoe de cloud zorgt voor meer klanttevredenheid en loyaliteit. Ik geloof namelijk dat retentie het nieuwe acquisitie is en dat de cloud hierin een cruciale rol speelt. Retentie gaat over het behouden van bestaande klanten door ze een geweldige ervaring te bieden, hun behoeften te begrijpen en hun problemen op te lossen. Retentie is niet alleen goed voor de klanten, maar ook voor de business. Maar hoe kan de cloud helpen om de retentie te verbeteren?

Hier zijn enkele van de belangrijkste retentie-lessen die ik heb geleerd op CloudFest:

  • De cloud maakt het mogelijk om gepersonaliseerde en relevante diensten aan te bieden aan elke klant, door gebruik te maken van data-analyse, kunstmatige intelligentie en machine learning. Zo kan je je klanten beter leren kennen, hun verwachtingen overtreffen en hun vertrouwen winnen.
  • De cloud maakt het mogelijk om snel en flexibel in te spelen op veranderende klantbehoeften, door gebruik te maken van schaalbare en modulaire oplossingen (PaaS). Zo kan je je klanten altijd voorzien van de beste prestaties, functionaliteiten en beveiliging.
  • De cloud maakt het mogelijk om een sterke relatie op te bouwen met je klanten, door gebruik te maken van communicatie- en samenwerkingsplatforms. Zo kan je je klanten betrokken houden.

CloudFest bracht ons kennis bij over het verhogen van klanttevredenheid en loyaliteit met behulp van de cloud, digitale toeleveringsketens, de beveiliging van het internet en de toekomst van PaaS. Wil jij hier ook meer over weten en wil je weten wat de kansen zijn voor jouw organisatie? Ik ga hier graag over met je in gesprek!

LEESTIP: Lees ook het blog van mijn collega Pieter de Haer over de hoogtepunten van CloudFest.

Meer weten over Cloudfest en over PaaS?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze contactpagina.

Lees hier alles over: