Terug naar overzicht
Blog

Welke trends vielen ons op in de hostingbranche? Dit was CloudFest 2023!

CloudFest 2023 bracht de nieuwste trends in de hostingbranche aan het licht. Van opkomende AI-toepassingen tot toenemende automatisering en de essentie van beveiliging, deze tekst belicht drie opvallende trends die tijdens het evenement werden besproken.
Door: Pieter de Haer
Onze datacenters
Cloudfest 2023

CloudFest is een internationaal evenement voor professionals in de cloud- en hostingbranche die op de hoogte willen blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends in hun vakgebied. Het evenement vond van 20 tot 23 maart plaats in Europa-Park in Duitsland en werd dit jaar door maar liefst 9.000 mensen bezocht. Naast het inhoudelijke programma is er ook ruim de gelegenheid om te netwerken met vakgenoten; onder meer tijdens de “Dutch Night” die wordt bezocht door Nederlandse IT-professionals. Tijdens CloudFest krijg je een goed beeld van de trends in de hostingbranche. In dit artikel noem ik er drie die mij persoonlijk opvielen.

ChatGPT: bigger than the iPhone

Het is momenteel een gigantische hype: ChatGPT. Het opent voor veel mensen de ogen van wat er mogelijk is met AI. Alhoewel AI al tientallen jaren bestaat, is door de groei in computerkracht, de beschikbaarheid van grote hoeveelheden gegevens en nieuwe algoritmen en modellen de ontwikkeling van AI in een stroomversnelling gekomen. Moderne AI-systemen kunnen bijvoorbeeld zeer complexe taken uitvoeren en patronen ontdekken in enorme datasets. In een forumdiscussie werd het dan ook “life changing”, “disruptive” en “bigger than the introduction of the iPhone” genoemd.

Binnen de hostingbranche gaat AI helpen bij het efficiënter beheren van servers, het verbeteren van de beveiliging, het personaliseren van de klantervaring bij support en het voorspellen van problemen voordat ze zich voordoen. Echter is er ook een kanttekening, want AI vormt ook een bedreiging. Het zal tevens gebruikt worden door hackers die AI inzetten om bijvoorbeeld phishing verder te perfectioneren.

Cloudfest 2023

Automate everything

Automatisering van processen wordt steeds belangrijker in de hostingbranche. Serviceproviders maken gebruik van geautomatiseerde systemen om de netwerk- en serverinfrastructuur te beheren, self-service aan te bieden of het facturatieproces te optimaliseren. Dit maakt het mogelijk om taken snel en efficiënt uit te voeren en menselijke fouten te verminderen. Het resulteert in een betere uptime en een hogere klanttevredenheid. Het zorgt er ook voor dat serviceproviders met een beperkt aantal professionals efficiënter kunnen werken. En dat is in de huidige tijd, waarin IT-professionals schaars zijn, een belangrijk pluspunt.

Beveiliging en business continuity

Beveiliging blijft een van de belangrijkste thema’s. Het is tegenwoordig niet meer de vraag óf je te maken krijgt met cybercriminaliteit, maar wanneer. Er wordt daarom veel geïnvesteerd in beveiliging en preventie, maar dat is niet genoeg. Detectie van een aanval is steeds belangrijker, alsmede een tijdige en effectieve respons. Je moet ook voorbereid zijn op het moment dat er wel iets misgaat. Kortom: beveiliging is meer dan het patchen van je software en het gebruik van een firewall.

Zitten er trends bij waarover je graag eens met ons wil sparren? Neem dan contact met ons op, dan komen we graag met je in contact!

Meer weten?
Lees ook het blog van mijn collega Roeland over CloudFest, en de learnings die hij daaruit gehaald heeft:
- Blog 'Hoe de cloud ons helpt om veerkrachtig te zijn' van Roeland te Loo.
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor ontwikkelaars
-Cloud
-Datacenters
-Infrastructure as a Service

Neem contact op