Terug naar overzicht
Blog

Wat is PaaS en wat zijn de voordelen van Previder PaaS+?

PaaS (platform as a service) is een term die je vaak tegenkomt in de wereld van softwareontwikkelaars. Maar wat is PaaS precies en aan welke eisen moet een PaaS-platform voldoen? In deze blog gaan we in op al deze vragen, noemen we een aantal PaaS voorbeelden, vertellen we waar een PaaS platform aan moet voldoen en lichten we de voordelen van PaaS+ uit ten opzichte van internationale hyperscalers.
Door: Peter Bult
Meer over PaaS

PaaS-platform in het kort

PaaS is een cloud computing-service die developers een complete omgeving biedt waarin ze applicaties kunnen bouwen, implementeren en beheren. Een PaaS-platform omvat hardware, besturingssystemen, programmeertalen, ontwikkeltools en runtime-omgevingen. Ontwikkelaars krijgen toegang tot allerlei voorgeconfigureerde services en componenten – zoals databases, berichtenwachtrijen en verificatiesystemen – die ze direct in hun applicaties kunnen integreren. Met PaaS kunnen ontwikkelaars zich volledig concentreren op het creëren van innovatieve softwareoplossingen, zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur.

Wat is de kracht van PaaS?

Het mooie van PaaS is dat gebruikers zich niet bezig hoeven te houden met het beheer van de onderliggende infrastructuur, zoals servers, storage en netwerken. Ook de beveiliging van de infrastructuur is geen issue, want daar is de aanbieder verantwoordelijk voor. Developers kunnen zich dus volledig focussen op hun ontwikkelwerk. De beveiliging van de klantomgeving blijft natuurlijk wel altijd voor de klant zelf.

Bekijk onze PaaS dienst

Hoe werkt PaaS?

Een PaaS-platform wordt over het algemeen aangeboden als online platform. Ontwikkelaars benaderen het platform via internet en kunnen vervolgens vanaf elke locatie (samen)werken aan projecten. Applicaties worden rechtstreeks op het PaaS-platform gebouwd en kunnen ook direct worden gebruikt zodra ze klaar zijn. Met de opkomst van cloud-native technologieën bieden PaaS-platforms nu ook geavanceerde mogelijkheden zoals containerisatie en Kubernetes, waardoor ontwikkelaars efficiënter en flexibeler kunnen werken.

Waaruit bestaat een Paas-oplossing?

Een PaaS-oplossing bestaat normaal gesproken uit drie hoofdcomponenten:

• Cloudinfrastructuur (datacenters, storage, netwerkapparatuur en servers)
• Soft- en middleware (zoals besturingssystemen en development kits)
• Een of meerdere user interfaces (GUI, CLI en/of API)

Voordelen van PaaS

Hieronder enkele voordelen van een PaaS platform:

• Snellere time-to-market, want direct aan de slag met het bouwen van applicaties
• Automatische schaalbaarheid, dus altijd passende capaciteit
• Kostenefficiënt; geen grote initiële investeringen nodig
• Inclusief hulpmiddelen voor samenwerking en teamwork
• Flexibele toegang voor ontwikkel- en DevOps-teams

Meer over PaaS

Aan welke eisen moet een PaaS-platform voldoen?

Een goed PaaS-platform moet aan verschillende eisen voldoen om effectief te zijn en te voldoen aan de behoeften van ontwikkelaars en gebruikers. Hier zijn enkele belangrijke eisen waaraan een PaaS-platform moet voldoen:

Schaalbaarheid: Het platform moet in staat zijn om snel en gemakkelijk op te schalen om te voldoen aan de vraag van gebruikers. Het moet in staat zijn om automatisch middelen toe te wijzen en te beheren op basis van de behoeften van de applicaties die erop draaien.

Flexibiliteit: Het platform moet flexibel zijn en ondersteuning bieden voor verschillende programmeertalen, frameworks en tools. Ontwikkelaars moeten in staat zijn om hun gewenste technologieën te gebruiken zonder beperkingen van het platform.

Betrouwbaarheid: Betrouwbaarheid is essentieel voor een PaaS-platform. Het moet een hoge beschikbaarheid bieden, met minimale downtime en goede fouttolerantie. Dit betekent dat het platform robuust moet zijn en in staat moet zijn om te herstellen van storingen of fouten zonder dat dit leidt tot ernstige onderbrekingen van de dienstverlening.Veiligheid: Een PaaS-platform biedt mogelijkheden om de beveiliging van gehoste applicaties en gegevens in te richten. Het stelt klanten in staat om bescherming te bieden tegen bedreigingen zoals gegevensinbreuken, ongeoorloofde toegang en DDoS-aanvallen. Klanten blijven echter altijd zelf verantwoordelijk voor het implementeren van de benodigde beveiligingsmaatregelen. Daarnaast moet een PaaS-platform voldoen aan de geldende beveiligingsnormen en -voorschriften.

Gebruiksvriendelijkheid: Het platform moet gemakkelijk te gebruiken en te beheren zijn, zowel voor ontwikkelaars als voor systeembeheerders (devops). Het moet intuïtieve interfaces bieden voor het implementeren, schalen en beheren van applicaties, evenals het controleren van systeemprestaties en het verkrijgen van loggegevens.

Integratiemogelijkheden: Het platform moet integratie met andere services en systemen ondersteunen. Het moet APIs en tools bieden om eenvoudige integratie mogelijk te maken met bijvoorbeeld databases, messaging services, externe API's en andere cloudservices.

Monitoring en logging: Het platform moet monitoring- en loggingmogelijkheden bieden. Het moet ontwikkelaars in staat stellen om de prestaties van hun applicaties te volgen, fouten op te sporen en de systeemstatus te controleren. Logging is ook belangrijk voor het analyseren van applicatiegedrag en het oplossen van problemen.

Welke PaaS-aanbieders zijn er?

Bekende Platform as a Service voorbeelden van PaaS-aanbieders zijn Microsoft Azure App Service, Google App Engine, Amazon Web Services (AWS), IBM Cloud en Boomi (onderdeel van Dell).

Biedt Previder ook PaaS aan?

Bij Previder kun je terecht voor een veilige, stabiele en gebruiksvriendelijke PaaS-oplossing in de vorm van Previder Paas+. Deze oplossing heeft onder developers al heel veel enthousiaste gebruikers, niet in de laatste plaats vanwege de zekerheid dat alle data binnen de landsgrenzen blijft. Previder PaaS+ wordt namelijk aangeboden vanuit Previder’s eigen high-end datacenters in Nederland.

Wat onderscheidt Previder PaaS+ van de grote aanbieders?

Ten opzichte van de PaaS-oplossingen van hyperscalers, zoals hierboven genoemd, biedt Previder PaaS+ meerdere onderscheidende pluspunten. We noemen hiernaast enkele paas voorbeelden.

Previder PaaS+ vs grotere hyperscalers

Nederlandse support, en een persoonlijke benadering die je bij de hyperscalers zelden of nooit tegenkomt.

Onboardingservice, compleet van eerste situatieanalyse en gebruiksadvies tot livegang.

Gebruiksgemak: Previder PaaS+ is bewust zo toegankelijk mogelijk opgezet. Je kunt direct aan de slag.

Transparante kosten: je weet wat je aan het eind van de maand maximaal betaalt; per saldo waarschijnlijk minder dan bij de grote partijen.

Optimale autoscaling, puur gebaseerd op de gevraagde resources, zowel horizontaal als verticaal. Je weet zeker dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt.

Probeer PaaS gratis!

Functionaliteiten van Previder PaaS+

Ben je benieuwd naar de functionaliteiten van ons eigen PaaS platform? De video hiernaast laat je in vogelvlucht de functionaliteiten van het platform zien.

Benieuwd hoe Previder PaaS+ jouw applicatie vleugels geeft? Maak direct jouw PaaS 30 dagen free trial account aan.

Maak direct je account aan en probeer Previder PaaS+ 30 dagen gratis!

  • Ongelimiteerd aantal gebruikers
  • Geen creditcard vereist
  • 30 dagen volledige functionaliteit
  • Binnen 1 minuut aan de slag

Maak gratis account aan

Meer weten over Previder PaaS+?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze contactpagina.

Lees hier alles over: