Terug naar overzicht
Blog

De keuze voor een PaaS-oplossing: waar moet je op letten?

Als softwareontwikkelaar wil je je tijd natuurlijk besteden aan het ontwikkelen van kwalitatieve applicaties. Veel ontwikkelaars zijn dan ook continu op zoek naar oplossingen om het ontwikkelproces te versoepelen: het kan immers altijd sneller, eenvoudiger en beter. Maak jij gebruik van bijvoorbeeld Docker, Kubernetes of ontwikkel je in Java, php, Python, Node.js of Ruby? Dan hebben we een aantal tips voor je!
Door: Pieter de Haer
PaaS

Waar moet je op letten bij een PaaS-oplossing?

Als platform om nieuwe software te bouwen, te testen en in productie te zetten, wordt vaak een aantal virtuele servers gebruikt. Het configureren en installeren daarvan kost je echter nog steeds veel tijd en energie. Herken je je in dit verhaal? Dan is PaaS wellicht de oplossing voor jou. Maar wat is dan de juiste PaaS-oplossing en op welke kenmerken moet je letten?

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar het juiste PaaS-platform dat past bij jouw organisatie en behoeften. Ondersteunt het de technologieën, middleware-stacks en programmeertalen die in je organisatie gebruikt worden? Daarnaast zijn ook de lock-in, schaalbaarheid, het onderhoud en de kosten belangrijk.

Lock-in van leveranciers en gegevens

Bij sommige oplossingen kan de toegang tot de applicatie en gebruikte middleware-stacks zeer beperkt zijn. Dit heeft invloed op de overdraagbaarheid van applicaties. Het is belangrijk dat je PaaS-leverancier de mogelijkheid biedt om eenvoudig gegevens te importeren en te exporteren zonder dat je last hebt van lock-in. Voorkom dus die lock-in van leveranciers en gegevens.

Schaalbaarheid en flexibiliteit van een PaaS-oplossing

Kun jij op de lange termijn de activiteit van eindgebruikers op je website, applicatie of andere dienst, exact voorspellen? Deze onvoorspelbaarheid kan het moeilijk maken om een platform te vinden dat bij je past. Maak je gebruik van een platform dat niet schaalbaar is, dan wordt de schatting namelijk vooraf gedaan op basis van recente cijfers, inclusief een beetje marge. Maar dan is de kans aanwezig dat je teveel betaalt op de momenten dat de verwachte drukte uitblijft óf dat de server overbelast raakt wanneer je plotseling piekt op een onverwacht moment.

Onderhoud van het PaaS-platform

Je wilt je natuurlijk richten op het ontwikkelen van applicaties, niet op de installatie en het onderhoud van (virtuele) servers, upgrades, patches en netwerken. Het juiste PaaS-platform zorgt ervoor dat jij daar geen omkijken meer naar hebt, zodat je weer waarde kunt toevoegen door je te focussen op softwareontwikkeling. PaaS beschikt namelijk standaard over functionaliteiten die je leven makkelijker maken, zoals het sneller uitrollen van omgevingen en het automatiseren van repeterende werkzaamheden.

Bekijk onze PaaS dienst

Inzichtelijke kosten van PaaS

Een helder kostenplaatje én betalen voor wat je daadwerkelijk gebruikt, is natuurlijk wel zo fijn. Je wilt niet teveel betalen op de rustige momenten, maar ook je piekbelasting aankunnen. Met de juiste PaaS-oplossing weet je exact wat je kwijt bent voor het platform waarop jij kunt ontwikkelen, van hosting tot onderhoud. Zorg ervoor dat je een helder kostenplaatje krijgt, want niet alle PaaS-platformen zijn daarin even transparant. Kijk uit voor prijslokkertjes en verborgen kosten.

De PaaS+ oplossing van Previder

De cloud-gebaseerde PaaS+ oplossing van Previder voldoet aan alle bovenstaande vereisten. Het is een compleet platform tegen een heldere prijs waarop je applicaties kunt bouwen, testen en in productie zetten. Het platform schaalt mee met jouw behoeften, waardoor je betaalt voor wat je verbruikt én slim je piekbelastingen kunt opvangen wanneer nodig. Bovendien hoef je je dus geen zorgen te maken over het onderhoud van het platform.

Probeer PaaS gratis!

Benieuwd hoe Previder PaaS+ jouw applicatie vleugels geeft? Maak direct jouw PaaS 30 dagen free trial account aan.

Maak direct je account aan en probeer Previder PaaS+ 30 dagen gratis!

  • Ongelimiteerd aantal gebruikers
  • Geen creditcard vereist
  • 30 dagen volledige functionaliteit
  • Binnen 1 minuut aan de slag

Maak gratis account aan

Meer weten over Previder PaaS+?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze contactpagina.

Lees hier alles over: