Terug naar overzicht
Blog

Is de regio Amsterdam wel de meest ideale locatie voor een datacenter?

In 2019 werd de bouw van nieuwe datacenters in Amsterdam en Haarlemmermeer stilgelegd in afwachting van nieuw beleid van de betrokken gemeenten. Aanleiding was de enorme toename van het aantal datacenters in Amsterdam. De ruimte is schaars in de regio Amsterdam en datacenters in Amsterdam nemen volgens de wethouder te veel ruimte in. Je kunt je afvragen of de Randstad überhaupt de ideale locatie is voor het bouwen van datacenters? Wij denken van niet. In dit artikel een aantal ideeën over hoe het beter kan.
Door: Pieter de Haer
Onze datacenters
Datacenter amsterdam

Datacenter in Amsterdam vs datacenter in Hengelo

Verbindingen met de buitenwereld

De aanwezigheid van glasvezelnetwerken, carriers en Internet Exchanges zijn essentieel voor een datacenter. De aanwezigheid van de grootste Internet Exchange ter wereld (de AMS-IX), is dan ook een van de belangrijkste argumenten waarom datacenters zich in Amsterdam willen vestigen. Een Internet Exchange Point is een fysieke locatie waar meerdere Internet Service Providers (ISP's), content providers en andere netwerkoperators samenkomen om internetverkeer tussen hun netwerken uit te wisselen. Als een van de grootste Internet Exchange Points ter wereld, dient de AMS-IX als een ontmoetingspunt voor deze datacenters en netwerkproviders. Via AMS-IX kunnen deze datacenters direct met elkaar en met andere netwerkproviders verbinding maken en hun internetverkeer uitwisselen.

Dankzij de snelheid van het licht waarmee data over glasvezel wordt getransporteerd, is de afstand van het datacenter tot een Exchange voor de meeste toepassingen echter van ondergeschikt belang. Het verschil tussen een datacenter in Amsterdam of een datacenter in Hengelo is slechts 1 milliseconde. Geen reden om in met een datacenter in Amsterdam dichtbij een Exchange te gaan zitten dus. Begrijp me niet verkeerd; voor sommige toepassingen, bijvoorbeeld in de beurshandel, kan 1 milliseconde al te veel zijn, maar dat geldt maar voor een zeer beperkt aantal toepassingen.

Een andere grote Internet Exchange zit in Duitsland; de DE-CIX in Frankfurt. Voor datacenters die verbinding willen hebben met beide Exchanges is een datacenter locatie in het midden dus ideaal; zowel de AMS-IX als de DE-CIX in Frankfurt liggen dan binnen een bereik van 1 à 2 milliseconde. De Previder datacenters liggen dan wel niet in Amsterdam, maar in Hengelo. Vandaar dat onze datacenters verbinding hebben met zowel de AMS-IX in Amsterdam en met de DE-CIX in Frankfurt.

Checklist Datacenter Kiezen

Beschikbaarheid elektriciteit in het datacenter in Amsterdam & Hengelo

Deze nogal voor de hand liggende eis blijkt in de praktijk vaak lastig. Een datacenter, dan wel in Amsterdam of elders, verbruikt zeer veel stroom voor apparatuur en koeling. Vaak meer dan een gemiddeld dorp. Door de sterk groeiende vraag en beperkte infrastructuur is op veel locaties in de randstad slechts beperkt capaciteit aanwezig. In andere regio’s speelt dit probleem niet. Datacenters in Amsterdam hebben hier dus vaker last van.

Mogelijkheid tot uitbreiding van het datacenter in Amsterdam & Hengelo

De markt voor datacenters groeit. De kans is dus groot dat een datacenter op termijn uitgebreid moet worden. Het is dus slim om bij het aankopen van grond alvast rekening te houden met toekomstige uitbreiding. Die ruimte is schaars in de Randstad, maar is veel minder een probleem in andere delen van Nederland. Een datacenter in Amsterdam kan niet altijd uitgebreid worden wanneer de vraag daarnaar is.

Ons datacenter

Koeling vs personeel van een datacenter in Amsterdam & Hengelo

Goed opgeleide medewerkers kunnen een datacenter maken of breken. Daarom is de aanwezigheid van een universiteit of hogeschool een groot voordeel om personeel te krijgen. Daarnaast is een aantrekkelijke en betaalbare woon- en werkomgeving belangrijk om het personeel ook te houden. In Twente zijn beide voorhanden. Voor datacenters in Amsterdam is dat misschien niet altijd zo.

Grondkosten van een datacenter in Amsterdam & Hengelo

De grondprijs in Amsterdam kan oplopen tot meer dan € 2.000,- per m2. In Oost-Groningen € 20,-. Het datacenter van Google zit dus niet voor niets aan de Eemshaven. Twente is met grondprijzen op bedrijventerreinen rond de € 150,- weliswaar niet de goedkoopste, maar de verkrijgbaarheid van goed personeel door lokale aanwezigheid van hogescholen en een universiteit weegt daar ruimschoots tegenop. Een datacenter in Amsterdam is daarom wellicht duurder dan een datacenter op andere plekken in Nederland.

Conclusie datacenter in Amsterdam vs datacenter in Hengelo

Wat is de meest ideale plek voor een datacenter? Wanneer je kijkt naar de belangrijkste selectiecriteria voor een datacenter dan lijkt een datacenter in Twente aantrekkelijker dan een datacenter in Amsterdam. De regio Twente heeft uitstekende verbindingsmogelijkheden met zowel de AMS-IX en DEC-IX en heeft een goede infrastructuur voor elektriciteit. De grondprijzen zijn aantrekkelijk en door de aanwezigheid van zowel hogescholen als een universiteit zijn kwalitatief goede medewerkers ook voorhanden.

Pieter de Haer

Pieter de Haer is Marketing & Productmanager bij Previder. Sinds 2010 is Pieter in die functie verantwoordelijk voor het product- en dienstbeleid van Previder en initieert hij de marketingactiviteiten. Naast een IT & marketing achtergrond heeft Pieter veel ervaring op het gebied van datacenter-, cloud- en connectiviteitsdiensten.

Meer weten over onze datacenters in Hengelo?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze contactpagina.

Lees hier alles over: