Veilig en betrouwbaar werken

Identity & Access Management

Met identity & access management zorgen organisaties ervoor dat de juiste gebruikers, op het juiste moment, de juiste toegang tot de juiste applicaties hebben. Dit gebeurt via identificatie, authenticatie en autorisatie. Zo ben je compliant en efficiënter in je on- en offboarding. Laat Previder je hierin ontzorgen met IAM as a Service.
Neem contact op

Wat is Identity & Access Management (IAM)?

Identity & Access Management (IAM) omvat processen, beleidsmaatregelen en systemen die digitale identiteiten van gebruikers veilig en gestroomlijnd beheren. Met IAM zorgen organisaties ervoor dat de juiste gebruikers, op het juiste moment, de juiste toegang tot de juiste applicaties hebben. Dit gebeurt via identificatie, authenticatie en autorisatie. Identificatie stelt vast wie de gebruiker is, authenticatie bevestigt deze identiteit via wachtwoorden of tokens, en autorisatie bepaalt welke rechten de gebruiker heeft binnen een systeem. Hierdoor kunnen organisaties de toegang tot hun gegevens en systemen effectief controleren en beveiligen.

Waarom moet je met Identity & Access Management (IAM) aan de slag?

Identity & Access Management biedt organisaties een veilige en efficiënte manier om toegang tot applicaties en data te beheren. In een tijd van strenge regelgeving en toegenomen cyberdreigingen helpt IAM bedrijven om compliant te blijven en datalekken te voorkomen. Door IAM-oplossingen te implementeren, kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie verhogen, kosten verlagen en de gebruikerservaring verbeteren. Bovendien wordt het beheer van gebruikersrechten en toegangsrechten gestroomlijnd, wat handmatige fouten vermindert en de productiviteit verhoogt.

Efficiëntie en kostenreductie

IAM automatiseert het beheer van gebruikersrechten, waardoor IT-afdelingen minder handmatig werk hebben en kosten kunnen besparen.

Verbeterde beveiliging

IAM zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot kritieke systemen en gegevens, wat het risico op datalekken en cyberaanvallen vermindert.

Compliancy en regelgeving

IAM helpt organisaties te voldoen aan strenge wet- en regelgeving, zoals AVG en NIS2, door duidelijk te documenteren wie toegang heeft tot welke informatie en waarom.

Gebruiksvriendelijke onboarding en offboarding

Nieuwe medewerkers krijgen snel de juiste toegang, en vertrekkende medewerkers worden tijdig afgesloten, wat de productiviteit verhoogt en veiligheidsrisico’s vermindert.

Verminderde helpdeskbelastingen

Automatisering van wachtwoordresets en accountbeheer vermindert het aantal helpdesk-tickets en bespaart tijd en kosten.

Transparantie en controle

IAM biedt gedetailleerde inzichten in wie toegang heeft tot wat, wat helpt bij audits en het handhaven van een strikt toegangsbeleid.

Wat is smart role mining en waarom is dit belangrijk bij IAM?

Smart role mining is essentieel voor een succesvolle IAM-implementatie omdat het helpt bij het ontdekken en definiëren van de juiste rollen en toegangsrechten binnen een organisatie. Bij Role Based Access Control (RBAC) krijgen gebruikers toegang op basis van hun rol, zoals functie of afdeling. Smart role mining verzamelt en analyseert bestaande toegangspatronen, waardoor een eerste rollenmatrix ontstaat die eenvoudig te beheren is. Dit proces maakt het mogelijk om efficiënt een toekomstbestendig en transparant toegangsbeheer in te richten, waardoor de organisatie zowel beveiliging als compliance kan waarborgen.

Hoe ziet Identity & Access Management as a Service van Previder eruit?

Previder levert IAM ‘as a Service’ aan haar klanten. Dit omvat implementatie, licentiemanagement, beheer, periodieke rolemining-assessments en support.

Implementatie
Previder verzorgt de implementatie van IAM as a Service in drie fasen: ontwerp, implementatie en inrichting rolemining. Hierbij wordt een koppeling gemaakt tussen het HR-systeem en user accounts in het netwerk, wat zorgt voor geautomatiseerde identity lifecycle processen.

Licentiemanagement
Previder beheert de licenties, zodat klanten altijd beschikken over de juiste tools voor hun IAM-behoeften.

Beheer
Previder neemt de technische beheertaken op zich, terwijl de klant verantwoordelijk is voor de functionele beheeraspecten.

Periodieke assessment op rolemining
Elk jaar worden rolemining-sessies uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de klantomgeving conform de autorisatiematrix blijft en systemen adequaat beveiligd zijn.

Support
Previder biedt een 24/7 servicedesk en support op basis van best effort, met specifieke reactietijden zoals vermeld in de Master SLA.

Gerelateerd aan Identity & Access Management

Digitale werkplek Microsoft 365 Copilot Informatiebeveiliging & IT Security

IAM voor jouw sector

Identity & Access Management is in iedere denkbare sector van belang. Lees onderstaand de specifieke toepassingen van IAM.

IAM voor de zakelijke markt

IAM voor de zorg

IAM voor woningcorporaties

IAM voor de zakelijke markt

Met IAM ben je niet alleen compliant met AVG, maar bespaar je ook nog eens tijd en kosten. On- en offboarding van medewerkers gaat geautomatiseerd en vergt nog nauwelijks manuele handelingen, rechten worden op basis van rollen automatisch juist toegekend (en weer afgenomen) en je vermindert het aantal tooling-licenties die niet benut worden door medewerkers.

Lees meer

IAM voor de zorg

IAM biedt de zorgsector veilige en geautoriseerde toegang tot patiëntgegevens, faciliteert snelle en flexibele on- en offboarding van personeel, voorkomt ongeautoriseerde toegang tot documenten en applicaties, vermindert handmatige taken en zorgt voor compliance met wetgeving als NIS2.

Lees meer

IAM voor woningcorporaties

IAM biedt woningcorporaties efficiënte en veilige toegangscontrole voor medewerkers. Het zorgt voor snelle on- en offboarding, beschermt gevoelige huurdergegevens, voorkomt ongeautoriseerde toegang en ondersteunt compliance met regelgeving. Dit leidt tot verbeterde dienstverlening en een betrouwbare, veilige omgeving voor zowel medewerkers als bewoners.

Lees meer
Private cloud public cloud
23 apr. 2024

Public cloud of private cloud: wat past bij jouw organisatie?

Als jij je IT-omgeving naar de cloud wil brengen, kies je dan voor de public cloud bij een hyperscaler, de public cloud bij Previder of de private cloud van Previder?
Lees meer
Digitale transformatie
18 apr. 2024

Omarm de digitale transformatie met een stabiel IT-fundament en een digitale werkplek

De digitale transformatie vraagt nogal wat van organisaties. Anywhere en anytime werken, is ondertussen een vereiste. Previder ondersteunt dit vanuit haar eigen datacenters en met 350 IT-specialisten.
Lees meer
Cloudfest 2024 AI en informatiebeveiliging
16 apr. 2024

Cloudfest 2024: AI vs informatiebeveiliging

Dit jaar stond Cloudfest in het teken van twee zeer dominante thema's: AI en informatiebeveiliging. We nemen je er graag in mee!
Lees meer