Terug naar overzicht
Nieuws

Digitalisering van slimme IT bij woningbouwcorporaties

Internet of Things, Big Data, Artificial Intelligence, Machine Learning, Blockchain, Virtual- en Augmented Reality, het zijn digitale trends die in vrijwel alle sectoren aanwezig zijn. Echter is er in de corporatiesector van vergaande digitalisering nog nauwelijks sprake. Woningbouwcorporaties staan voor grote IT-uitdagingen.
IT voor Corporaties

Digitalisering woningcorporaties

Tijdens de roundtable ‘Slim (samen)werken voor woningbouwcorporaties’ zochten IT-managers van vooraanstaande woningcorporaties uit de regio Oost-Nederland de dialoog met elkaar. Welke problemen en uitdagingen ondervinden zij in de reis van de analoge naar de digitale wereld? Aan de hand van presentaties van Rico Leemreijze (SmartR), Anita van Dekken (Winvision) en André Stokkingreef (Previder) werd het duidelijk dat woningcorporaties mee moeten gaan met de digitale transformatie: “Niets doen is geen optie.”

Onze datacenters

De noodzaak van digitalisering bij woningcorporaties

Volgens Rico Leemreijze, directeur van SmartR, is het een understatement dat woningcorporaties nog veel werk aan de winkel hebben. “We hebben in 2017 onderzoek gedaan naar hoe digitaal de sector is. Van de 400 corporaties in Nederland is er slechts 41% dat gebruikmaakt van een klantportaal en de diensten digitaal aanbiedt. Dat is in vergelijking met andere sectoren schrikbarend. Het grootste probleem is dat klanten wel verwachten dat ze via de digitale weg kunnen communiceren. Middelen zoals WhatsApp, Tikkie en chatbots zijn in de gehele samenleving commodity geworden en woningcorporaties moeten nu nog ontdekken hoe ze met zulke wensen om moeten gaan. Daarnaast is de ontwikkeling van big data ontzettend interessant voor de sector. Straks kunnen ze voorspellen waar en wanneer er onderhoud nodig is of weten ze op voorhand wie er mogelijk betalingsachterstanden gaat oplopen. Woningcorporaties moeten vroeg of laat met zulke ontwikkelingen beginnen. Mijn advies is ook dan om nu aan die inhaalslag te beginnen”.

Toch zien veel corporaties wel de noodzaak, maar nog niet de urgentie. Zij verhuren immers toch wel hun woonruimtes. Leemreijze: “Je ziet dat zij zeer terughoudend zijn, maar om op de lange termijn het verschil te maken, moeten corporaties een digitale strategie opzetten. Het gevaar is dat ze worden ingehaald door een sterke tegenhanger. In andere sectoren zie je al dat traditionele bedrijven voorbijgestreefd zijn door nieuwe ondernemingen die volledig zijn ingericht op digitalisering. Uber, Airbnb en Thuisbezorgd zijn er voor de taxi-, hotel- en eetzoekenden, terwijl die bedrijven helemaal geen fysiek product verkopen. Waarom zou dat in de woonsector niet kunnen? Om op de lange termijn relevant te blijven, moeten corporaties transformeren naar een regieorganisatie en de digitalisering écht gaan omarmen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar vereist visie, concrete doelen en een plan van aanpak”.

Bewustwording is de sleutel tot succes

Binnen het IT-landschap zijn tal van systemen, applicaties en portalen die woningcorporaties op weg helpen, maar waar moeten zij überhaupt beginnen in de jungle van digitale tools? Volgens Anita van Dekken, Manager Engagement bij Winvision, is bewustwording de key-factor om tot verandering te komen. “De directie kan wel denken dat verandering noodzakelijk is, maar als medewerkers dat niet inzien kun je veranderen wat je wilt. Als gebruikers het nut en de noodzaak niet erkennen dan ontstaat er weerstand en wordt het lastig om de oplossing te borgen. Daarom moeten organisaties ook de werkvloer op en praten met key-users en stakeholders om de gehele organisatie mee te krijgen. Pas als die bewustwording er is kun je vervolgstappen zetten met verandermanagement”.

Cloud computing als basis

Om de digitale transformatie te bevorderen is een sterke technische basis goud waard. In veel branches is de ontwikkeling van innovatieve IT-oplossingen in een stroomversnelling geraakt door cloud computing. Echter loopt de corporatiesector achter op gebruik van de cloud. De belangrijkste reden is dat applicatieleveranciers hun diensten nog niet uit de cloud kunnen leveren. “Maar dat is geen argument meer,” zegt André Stokkingreef, Key Accountmanager bij Previder. “Of het nou web-, lokale of gehoste applicaties zijn met Werkplek 365 kun je alle applicaties beschikbaar stellen op één platform. Woningcorporaties zijn zeer gebaat bij een platform als Werkplek 365 doordat informatie en applicaties overal toegankelijk zijn. Via een persoonlijke online werkplek zijn applicaties als mail, Office 365, agenda, het CRM- en ERP-systeem en self-service portalen beschikbaar. Via Single-Sign on zijn woningcorporaties van alle gemakken voorzien. Bovendien is de beveiliging, back-up en beschikbaarheid van data gegarandeerd. Voor woningcorporaties die digitale stappen willen maken is Werkplek 365 dé oplossing”.

Digitale werkplek

Aan de slag

Ook stappen maken op het gebied van slimmer (samen)werken? We gaan graag met je in gesprek hoe de ultieme moderne werkplek er voor jouw organisatie uit ziet en hoe je die maximaal inzet in voor je collega’s.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor corporaties
-Cloud
-Digitale werkplek

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 030 - 252 2221, of via onze contactpagina.