Terug naar overzicht
Blog

Office 365 in de zorg: hoe voorkom je dataverlies?

In de zorgsector wordt steeds meer gewerkt met Microsoft Office 365. Een begrijpelijke ontwikkeling, want Office 365 biedt organisaties en instellingen een wereld aan middelen om effectiever samen te werken en te communiceren, en om de zorg beter te coördineren. Het gebruik van Office 365 brengt in deze sector echter ook cruciale aandachtspunten met zich mee. Dat geldt vooral voor de manier waarop data worden geback-upt.
Door: Marco Vader
IT voor de Zorg
Backup office365

Het belang van een perfecte back-up

Juist in de zorg moet de back-up perfect geregeld zijn, want het verlies van (al dan niet medische) data kan ernstige gevolgen hebben voor het zorgproces - en, niet te vergeten, voor de patiënt. Bovendien zijn zorginstellingen wettelijk verplicht medische dossiers jarenlang te bewaren; in de meeste gevallen geldt een minimum van 15 jaar. Academische ziekenhuizen moeten bepaalde documenten zelfs bewaren tot 115 jaar na de geboortedatum van de patiënt.

Back-up

De standaardfaciliteit is niet afdoende

De back-upfaciliteit die Microsoft standaard aanbiedt bij Office 365 is zeker voor de zorg niet afdoende. Dat komt doordat Microsoft uitgaat van gedeelde verantwoordelijkheid. Microsoft zorgt ervoor dat jij als gebruiker kunt beschikken over de data en deze kunt verwerken. Jij bent eigenaar van de data en draagt daarmee ook de verantwoordelijkheid dat deze op de gewenste manier wordt geback-upt.

Twee voorbeelden van risico's die je loopt

Er zijn meerdere redenen te benoemen waarom het verstandig is om een aanvullende back-upfaciliteit te overwegen. We noemen hier twee voorbeelden; meer uitgebreide informatie vind je in dit artikel dat we eerder publiceerden.

Voorbeeld 1: het gevaar van per ongeluk verwijderde data

Als een gebruiker van Office 365 de prullenbak leegmaakt, zijn de verwijderde items nog 30 dagen te herstellen. Maar daarna zijn ze voorgoed verdwenen. Dus als jij data per ongeluk verwijdert, is de kans groot dat je ze voorgoed kwijt raakt.

Voorbeeld 2: Het risico van ransomware

Ook in de zorg worden organisaties steeds vaker getroffen door gijzelsoftware (‘ransomware’). Als je geen aanvullende back-upfaciliteit hebt bij Office 365, kun je in zo’n geval lang niet altijd terug naar de situatie zoals die was voordat de ransomware toesloeg.

Onze Office 365 back-up biedt zekerheid

Wil jij voor jouw organisatie zekerheid over de back-up? Neem dan bij Previder een abonnement op Office 365 back-up. Daarmee verzorg je heel eenvoudig zelf het beheer van de back-updata. Bij incidenten en calamiteiten kun je tot op itemniveau terug om bestanden te herstellen.

Office 365 back-up

Speciaal voor de zorg: NEN7510-gecertificeerd

Ook prettig: als je kiest voor Office 365 back-up van Previder, staan je (geback-upte) data veilig in onze eigen datacenters in Nederland. Previder is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015, 14001:2015 en 27001:2013. Voor jou als klant zijn dat belangrijke garanties met betrekking tot de kwaliteit van onze dienstverlening. Bovendien voldoen we aan de strenge eisen van de speciaal voor de zorgsector in het leven geroepen certificering NEN7510. Daarmee waarborgen we de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van jouw gegevens.

Onze datacenters

Bescheiden kosten

Office 365 back-up van Previder is aantrekkelijk vanaf ongeveer 20 werkplekken en voor onze oplossing betaal je een (bescheiden) vast bedrag per werkplek per maand. De extra zekerheid die je jezelf op deze manier verschaft, weegt absoluut op tegen wat je ervoor betaalt; het onherstelbaar verdwijnen van data is per saldo vele malen kostbaarder voor je organisatie. En let op: ook als je geen klant bent bij Previder, kun je deze aanvullende back-upfaciliteit gewoon bij ons afnemen.

De extra zekerheid die je jezelf op deze manier verschaft, weegt absoluut op tegen wat je ervoor betaalt; het onherstelbaar verdwijnen van data is per saldo vele malen kostbaarder voor je organisatie.

Digitale werkplek

Probeer het een maand gratis!

De beste manier om de vele voordelen van onze Office365 back-up te ontdekken, is ze zelf te ervaren. Daarom bieden we je nu de mogelijkheid om onze oplossing een maand lang gratis te proberen. Vraag direct een account aan op onze office365 backup pagina!

Marco Vader

Marco Vader heeft ruim 22 jaar ervaring als product manager in de ICT. Na werkzaam te zijn geweest bij (inter)nationale IT-providers is Marco in 2018 zijn nieuwe uitdaging aangegaan bij Previder en houdt hij zich voornamelijk bezig met innovatie op het gebied van cloud, security en de moderne werkplek. Neem contact op via m.vader@previder.nl.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zorg
-IT security
-Back-up
-Datacenters

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.