Terug naar overzicht
Blog

Hoe maak jij de stap van IT-beheerder naar IT-regisseur?

De rol van de IT-manager binnen organisaties verandert. Naarmate IT meer en meer wordt uitbesteed aan externe specialisten, maakt het aansturen van technisch beheer(ders) plaats voor het aansturen van dienstverleners die het allemaal voor je regelen. Waar komt die outsourcing-trend eigenlijk vandaan? En hoe ga jij er als IT-manager mee om?
Door: André Stokkingreef
IT Uitbesteden

Door: André Stokkingreef

Voor veel organisaties is het beheren van de eigen IT-omgeving geen kerntaak. Dat wil niet zeggen dat IT dan minder belangrijk is. Integendeel: het succes van elke moderne organisatie wordt voor een groot deel bepaald door de mogelijkheden van IT. Denk alleen aan het faciliteren van efficiënt hybride werken, het weren van cybercriminaliteit en het slim gebruiken van data om processen te optimaliseren. Maar het mag duidelijk zijn dat dit allemaal verschillende takken van sport zijn. En voor de meeste organisaties is het lastig om de vele ontwikkelingen in al die disciplines zelf bij te benen. Niet alleen vanwege de kosten, maar zeker ook omdat de vereiste kennis zo moeilijk te vinden is. Uitbesteden is dus een goede optie. Maar voor IT-managers brengt dat flinke consequenties met zich mee.

Onze datacenters

Het accent verschuift

Als IT-manager had je vroeger een duidelijke rol: het managen van alles wat binnen jouw organisatie met IT te maken had en het aansturen van een team van eigen mensen, zoals systeembeheerders, applicatiebeheerders en netwerkbeheerders. Tegenwoordig is dat in veel gevallen anders. Nu organisaties in toenemende mate kiezen voor IT-outsourcing, zien IT-managers in hun rol het accent verschuiven van directe sturing naar regie. De ‘a’ van automatisering wordt daarbij steeds minder belangrijk en wat vooral overblijft, is het beheer van specifieke applicaties, oftewel de ‘i’ van informatisering.

Nieuwe vragen

Door de outsourcing van de ‘harde’ kant van IT ben je als IT-manager met andere dingen bezig en heb je minder eigen mensen nodig. Dat vergt een andere benadering van leidinggeven, waarbij bedrijfskundige kennis en vaardigheden belangrijker worden dan technische expertise. De tijd dat je met je IT-afdeling initiërend en bepalend kon zijn richting je organisatie is grotendeels voorbij. Je moet antwoord geven op nieuwe vragen. Hoe werkt mijn organisatie? Waar verdient mijn organisatie geld mee? Welke (stuur)informatie moet ik aanleveren zodat het hoger management op organisatorisch niveau betere beslissingen kan nemen?

Omgaan met veranderingen

Deze omslag in de rol van de IT-manager resulteert in een verandering van de taken en vraagstukken waarmee je je dagelijks bezighoudt. Dat vereist aanpassingsvermogen. Previder is als IT-partner, met jarenlange expertise in diverse marktsegmenten, uitgegroeid tot een strategische partner die regelmatig aanschuift bij organisaties om de schakel te zijn tussen bedrijfsdoelstellingen en de rol die IT hierin kan spelen. Wij spreken vaak met IT-managers, zien de verandering in hun rol en dragen graag bij aan het vormgeven van deze nieuwe regierol. Als sparringpartner vinden wij het prettig om samen op te trekken om gezamenlijk écht bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie. De praktische uitvoering is vervolgens in goede handen bij Previder. Vanuit onze datacenters en met ruim 300 IT-specialisten leveren we het complete IT-fundament voor organisaties, van digitale werkplek tot het managen van complexe cloudomgevingen.

Tijd voor een goed gesprek?

Herken jij je als IT-manager in de hier geschetste ontwikkelingen en wil je ook de omslag maken van beheer naar regie? Heb je behoefte aan een goede partner om hierover te sparren en wil je graag samen kijken naar hoe we met IT maximaal kunnen bijdragen aan de doelstellingen van jouw organisatie? Leg ons gerust je vragen voor.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-IT oplossingen voor de zorg
-IT oplossingen voor corporaties

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.

Whitepaper

Bedrijfscontinuïteit voor de moderne onderneming

Hoe afhankelijk ben je van IT? Geen enkele organisatie kan meer zonder IT. Sterker nog, de afhankelijkheid van IT is de afgelopen jaren steeds groter geworden en gaat in de toekomst alleen nog maar meer groeien. In deze whitepaper lees je hoe je in vijf stappen naar een business continuity-strategie gaat.

Whitepaper aanvragen