Terug naar overzicht
Blog

Hoe duurzaam is de IT van jouw corporatie?

In een tijd waarin duurzaamheid een prominente rol speelt, is het essentieel voor woningcorporaties om ook naar hun IT-processen te kijken. Of het nu gaat om het moderniseren van een interne IT-omgeving of het uitbesteden aan een externe partner, een duurzame IT-oplossing kan bijdragen aan de groene doelstellingen van jouw corporatie.
Door: Thomas Rombout
IT voor Corporaties

Duurzame IT

Een beter milieu begint bij jezelf. Deze Postbus 51-slogan uit de vroege jaren ’90 van de vorige eeuw is nog altijd actueel. Duurzaamheid staat in de hele samenleving hoog op de agenda. Overheden, bedrijven, instellingen en burgers: allemaal kijken ze wat ze kunnen doen om een bijdrage te leveren aan het behalen van de globale (en nationale) doelstelling om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Zo ook woningcorporaties.

Vele corporaties hebben deze doelstellingen verwerkt in hun langetermijnvisie. Natuurlijk is het voor woningcorporaties logisch om in eerste instantie te focussen op het verduurzamen van bestaande woningen en het zo duurzaam mogelijk bouwen van nieuwe woningen. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om woningen te isoleren, zonnepanelen te plaatsen en de mogelijkheden van energiebesparende warmtenetten te benutten. Ook wordt waar mogelijk lage temperatuurverwarming geïnstalleerd. Het zijn allemaal maatregelen die duidelijk effect hebben. Maar het kan altijd nog beter. Want het is ontzettend goed om de huizen die je verhuurt te verduurzamen, maar begon een beter milieu niet ook bij jezelf? Hoe zit het binnen jouw woningcorporatie en hoe is het bijvoorbeeld gesteld met je IT-processen?

Onze datacenters

Twee scenario’s

Laten we vooropstellen dat IT op zichzelf niet bij uitstek iets duurzaams is. Er is veel stroom nodig om een datacenter te laten werken. Echter is een goede IT-omgeving wel noodzakelijk om je taken als corporatie uit te voeren en mee te kunnen met de veranderingen en digitaliseringen in de toekomst. Het mooie is dat je IT wel zo duurzaam mogelijk kunt inrichten. En daarin kun je ruwweg twee scenario’s onderscheiden.

Scenario 1: IT in eigen huis

Op grond van de Woningwet van 2015 moeten woningcorporaties focussen op hun kerntaak: zorgen voor huurwoningen voor mensen met lagere inkomens. Toch zijn er nog corporaties die hun IT helemaal in eigen beheer hebben. De praktijk leert echter dat het lastig blijkt een eigen IT-omgeving modern, duurzaam en toekomstbestendig te houden. Het is immers niet je core business en het is op deze krappe arbeidsmarkt ook lastig om hiervoor goed IT-personeel in huis te houden. Hoeveel ga je investeren om bij te blijven met grotere IT-spelers voor wie IT wél een kerntaak is? Hoeveel investeer je in duurzame ICT-voorzieningen? In dit soort situaties is het wellicht verstandig om toch te kiezen voor uitbesteden aan een duurzame IT-partij. Met die stap ga je van IT-beheer naar IT-regie – en verruil je onrust en twijfel voor controle en zekerheid.

Scenario 2: IT uitbesteed

Heeft jouw corporatie de dienstverlening rond IT al uitbesteed aan een externe dienstverlener? Dan is misschien zaak om nog eens goed te kijken naar hoe die partij in de markt staat met betrekking tot duurzaamheid. Passen ze bij de visie die jouw corporatie heeft op dit gebied? Hebben ze een gedegen duurzaamheidsbeleid? Beschikken ze over relevante certificeringen, zoals ISO 14001 en BREEAM? Een IT-partner die dit soort zaken goed voor elkaar heeft, helpt jouw organisatie een hogere duurzaamheidsscore te behalen.

Een beter milieu begint bij jezelf?

Of je nou je IT al uitbesteed hebt of dit misschien overweegt: weet dat ook IT zo duurzaam mogelijk ingericht kan worden zodat het bijdraagt aan de doelstellingen van jouw corporatie. Zo heeft Previder eigen moderne datacenters van waaruit we IT-diensten leveren aan vele klanten, waaronder een groot aantal woningcorporaties. Omdat dit onze core business is, kunnen we investeren in de meest moderne en duurzame technieken. Dit is vaak voor corporaties en kleinere IT-spelers niet haalbaar. Natuurlijk verbruiken onze datacenters veel stroom, de twee datacenters in Hengelo verbruiken evenveel energie als c.a. 16.000 huishoudens. Echter halen wij onze stroom uit eigen zonnepanelen en kopen de rest van de stroom 100% ‘donkergroen’ in. Dit gecombineerd met o.a. duurzame technieken als ‘free to air’-koeling, het verwarmen van ons kantoorpand met restwarmte uit het datacenter en het doorspoelen van onze toiletten met hemelwater, maakt dat onze datacenters zelfs een BREEAM-certificering met de bijzondere kwalificatie 'Excellent' hebben. We gaan graag nog een stapje verder, met waterbekkens voor inheemse planten en diersoorten en nestkasten op ons 52 meter hoge pand, waar slechtvalken huisvesten. We zien het als onderdeel van onze missie om IT zo duurzaam mogelijk te maken. Om dat te bereiken, halen we alles uit de kast.

Tijd voor een afspraak?

Wil jij ook een IT-partner die past bij de duurzaamheidsvisie van jouw corporatie? Wij bieden specifiek IT voor Corporaties. Neem contact op voor een kennismaking met de specialisten van Previder Corporaties.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-Cloud
-Managed Services

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 030 252 2221, of via onze contactpagina.

Schrijf je in voor het kennisnetwerk voor woningcorporaties

Op de hoogte blijven van alle trends en ontwikkelingen op ICT-gebied binnen de woningcorporatiemarkt? Schrijf je in en ontvang ieder kwartaal een nieuwsbrief.