Vitens

Vitens

Previder helpt Vitens op een duurzame manier 24/7 drinkwater te leveren

Wanneer je de kraan opendraait, verwacht je dat er schoon drinkwater uitkomt. Daar denk je niet eens bij na. De IT-omgeving van een bedrijf als Vitens moet in dezelfde continuïteit voorzien, en dat op een duurzame manier. Voor deze uitdaging vond Vitens in Previder de juiste partner.
Terug naar overzicht

Drinkwater van goede kwaliteit is een basisbehoefte van ons allemaal. Vitens levert topkwaliteit drinkwater aan 5,7 miljoen mensen en bedrijven in Nederland. Dat is al een grote verantwoordelijkheid, maar Vitens wil ook haar verantwoordelijkheid nemen voor de omgeving en dus op een zo duurzaam mogelijke manier ondernemen. Het IT-fundament dat de belangrijke dienstverlening ondersteunt, was bij Vitens lange tijd in eigen beheer. Echter is IT geen kerntaak van Vitens en bovendien is dit geen duurzame oplossing. Daarom ging het bedrijf op zoek naar een partner die hen de juiste, high-end datacenterfaciliteiten biedt.

Wanneer je de kraan opendraait, verwacht je dat er schoon drinkwater uitkomt. Daar denk je niet eens bij na. De IT-omgeving van een bedrijf als Vitens moet in dezelfde continuïteit voorzien. Processen mogen nooit stil komen te liggen, dus je IT moet altijd draaien. Hoe minder je merkt van je IT-infrastructuur, hoe beter. Dan zijn er immers geen klachten en werken de systemen optimaal. Voor Vitens was dit, naast de duurzaamheid, een belangrijke vereiste. Bovendien was er de wens dat de technische mensen van Vitens zelf hun systemen kunnen beheren en hier de controle over kunnen houden, op een veilige en prettige manier. In deze visie over duurzaamheid en continuïteit vonden Vitens en Previder elkaar.

Onze datacenters

Gegarandeerde bedrijfscontinuïteit

Ondertussen draaien de systemen van Vitens al een aantal jaren redundant in beide datacenters van Previder in Hengelo. Bij uitval van één van de locaties, blijft de tweede locatie zonder onderbreking van de dienstverlening operationeel. Alle voorzieningen, van stroom tot glasvezel, zijn dubbel – of zelfs driedubbel – uitgevoerd. Daarnaast wordt er met behulp van o.a. toegangsbewaking, 24/7 fysieke beveiliging en een borgklasse 4 beveiligingssysteem, voorzien in een veilige omgeving voor de systemen én technische medewerkers van Vitens. Ook de ISO27001-certificering toont aan dat Previder de beveiliging op orde heeft.

Business Continuity

“Om op een betrouwbare en duurzame wijze 24/7 en 365 dagen per jaar drinkwater te kunnen leveren aan onze klanten, heeft Vitens een partner nodig waarbij onze eigen vitale infrastructuur in goede handen is. Die partner hebben we jaren geleden al gevonden in Previder.”

Haico Hangx - Teammanager Netwerkbeheer en Telecom, Vitens

Een duurzame aanpak

Datacenters hebben over het algemeen niet bepaald een duurzame reputatie. Echter zijn we allemaal afhankelijk geworden van IT en moeten systemen nu eenmaal goed blijven draaien. Daarvoor zijn datacenters nodig. Previder ziet het als een uitdaging om er in ieder geval voor te zorgen dat haar datacenters zo duurzaam mogelijk functioneren. Zo wordt de energie gehaald uit eigen zonnepanelen en wordt ‘donkergroene’ stroom ingekocht voor de stroom waarin de zonnepanelen niet kunnen voorzien. Daarnaast worden de datacenters gekoeld met ‘free to air’-koeling, een innovatieve techniek die aanzienlijk minder energie kost dan traditionele koelingsmethoden. De PUE-factor onderschrijft de energie-efficiëntie binnen de datacenters. Vitens stelde als eis dat deze factor maximaal 1,5 moet zijn, Previder’s PUE-factor is 1,35 en voldoet hier dus ruimschoots aan. De restwarmte uit het datacenter wordt bovendien gebruikt om het naastgelegen kantoorpand van Previder te verwarmen, waar tevens de toiletten doorgespoeld worden met regenwater. En dat is uiteraard iets wat Vitens terugziet in het waterverbruik! Previder’s ISO14001- en BREEAM-certificeringen, waarvan de laatste een unieke duurzaamheidscertificering is in de sector, sluiten goed aan bij aan het MVO-beleid van Vitens.

Fijne samenwerking

Voor Vitens was het belangrijk dat zij een partner vonden waarmee zij prettig kunnen samenwerken. Dat geldt ook voor de technische mensen die in de datacenters komen voor het beheer van de systemen. Dat wordt gelukkig ook zo ervaren. Nu de systemen zijn ingericht en grotendeels op afstand worden beheerd, komen de technische medewerkers van Vitens minder vaak in het datacenter. En dat is een goed teken, want dat betekent dat hun IT goed functioneert in de datacenters van Previder. Haico Hangx, Teammanager Netwerkbeheer en Telecom, vat de relatie met Previder samen: “Om op een betrouwbare en duurzame wijze 24/7 en 365 dagen per jaar drinkwater te kunnen leveren aan onze klanten, heeft Vitens een partner nodig waarbij onze eigen vitale infrastructuur in goede handen is. Die partner hebben we jaren geleden al gevonden in Previder.”

Oplossingen bij Vitens

Datacenters

Een van de primaire uitgangspunten was de realisatie van een Twin Datacenter-concept, waarin de IT-architectuur van Vitens kon worden opgebouwd over twee locaties.

Meer over onze datacenters