Zelfstandige kliniek MKA Kennemer & Meer

IT inrichting voor een compleet nieuwe kliniek

In 2020 opende MKA Kennemer & Meer een compleet nieuwe kliniek voor kaakchirurgie, met negen reguliere behandelkamers en twee tandartsenkamers. Uiteindelijk heeft Previder in de nieuwe praktijk alles mogen verzorgen wat met IT te maken heeft.
Terug naar overzicht

Over MKA Kennemer & Meer

MKA Kennemer & Meer is een zelfstandige kliniek die zich toelegt op kaakchirurgie (of, om de officiële volledige term te gebruiken: Mond-, Kaak-, en Aangezichtschirurgie). De kliniek vindt zijn oorsprong in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. De MKA-chirurgen hadden al langer de wens om een zelfstandige behandelkliniek te starten. Deze ambitie realiseerden zij uiteindelijk in Haarlem. En toen werd het tijd om de nieuwe locatie in te richten.

Veelheid aan referenties gaf de doorslag

Eric Schut was als accountmanager namens Previder vanaf het begin betrokken bij dit project. Hij vertelt waarom Previder van de voorgedragen partijen na een selectieronde als winnaar uit de bus kwam: "Een van de doorslaggevende argumenten was het grote aantal referenties in de zorg dat wij inmiddels kunnen presenteren. We hebben al veel klinieken begeleid in dit soort trajecten en werken daarbij altijd met een vast team. Zo hebben we de afgelopen jaren veel kennis opgedaan van de specifieke problematiek die bij klinieken aan de orde is. MKA Kennemer & Meer kan dus zijn voordeel doen met de best practices die we hebben verzameld."

Een compleet pakket op maat

Vanaf het begin van het project, begin 2020, stond er flink wat druk op de ketel. "Het was de bedoeling dat de kliniek zo snel mogelijk operationeel zou worden. Daarom zijn we direct begonnen met het in de lucht helpen van een telefoonnummer, het aanvragen van de internetverbinding en het aanmaken van een aantal essentiële e-mailadressen. Vervolgens hebben we samen geïnventariseerd wat de kliniek precies nodig had op IT-gebied. Zo zijn we uitgekomen op een pakket op maat, met alles erop en eraan."

"Dankzij Previder hebben we nu de mogelijkheid om vanaf elke plek ons EPD op te starten."

Ageeth Wahle - IT Manager

Zorgspecifieke aspecten

De omgeving kent ook een aantal aspecten die uitgesproken specifiek zijn voor de zorg, aldus Eric: "Een zelfstandige kliniek als MKA Kennemer & Meer werkt veel samen met andere zorgaanbieders. Daarom is het zaak dat de kliniek wordt gekoppeld aan zorgspecifieke oplossingen, zoals de aansluiting op VECOZO, en dat men veilig gegevens kan ontsluiten vanuit centrale databases naar het lokale EPD. Gelukkig hebben we bij Previder veel ervaring op dit gebied en voldoen we aan de eisen van de Goed Beheerde Zorgnetwerken, de GZN. Zo hebben we de veilige koppeling kunnen leggen tussen het EPD van MKA Kennemer & Meer en het LSP. De koppeling met ZorgDomein, voor veilig mailverkeer, hebben wij eveneens verzorgd. Verder hebben we in samenwerking met de gespecialiseerde partner Dentalair een oplossing gerealiseerd voor het veilig opslaan van röntgenafbeeldingen in het EPD."

Previder leverde onder andere:

  • 50 compleet ingerichte werkplekken (beeldschermen en daarachter gemonteerde compacte pc's) op basis van Citrix-technologie en Microsoft Office
  • Koppelingen met zorgnetwerken
  • Een modern telefoonsysteem op basis van VoIP en een mini-callcenter voor het afsprakenverkeer
  • Managed internet, inclusief draadloos netwerk en fallback om storingen te ondervangen
  • Overige hardware (printers, scanners, netwerkcomponenten etc.)

Uitgebreide ondersteuning

In het verleden maakten de medewerkers van MKA Kennemer & Meer gebruik van de IT-omgeving van het Spaarne Gasthuis. De overgang naar deze compleet nieuwe omgeving bracht de nodige veranderingen met zich mee. Eric: "Tijdens de livegang hebben we een aantal dagen mensen op locatie gehad om medewerkers op weg te helpen. Sinds die startfase is een van onze adviseurs op detacheringbasis een dag in de maand in de kliniek aanwezig om vragen op locatie op te lossen. Het management vertelt: "Previder begreep goed dat onze medewerkers bij de livegang niet zomaar aan hun lot overgelaten konden worden. Het is dan prettig om iemand op locatie te hebben bij wie je terecht kunt met je vragen. Geduldig werd bijvoorbeeld het instellen van een standaardprinter of de mogelijkheden van de telefoon uitgelegd.”

Specialisme

Eric constateert dat het helpen inrichten van zelfstandige klinieken steeds meer een specialisme van Previder begint te worden. "Wat we hier hebben gedaan, hebben we ook al gedaan bij een heleboel andere klinieken in Nederland. Een daarvan is de Bergman Kliniek, die toevallig ook een locatie heeft in het pand waarin MKA Kennemer & Meer is gevestigd. We merken steeds duidelijker dat onze ervaring in deze wereld andere klinieken, zowel bestaande als startende, het vertrouwen geeft om ook voor Previder te kiezen."

Oplossingen bij MKA Kennemer & MeerDigitale Werkplek

Voor MKA Kennemer & Meer heeft Previder Ingerichte zorgwerkplekken op basis van Citrix-technologie en Microsoft Office 365 ingericht.

Meer over Digitale Werkplek

Professional Services

Sinds de startfase is een adviseur op detacheringbasis een dag in de maand in de kliniek aanwezig om vragen op locatie op te lossen.

Professional Services