Terug naar overzicht
Nieuws

Regionale datacenters hebben de toekomst

Stroom- en energieverbruik zijn al jarenlang de belangrijkste onderwerpen in de datacenterwereld. Dat werd nogmaals duidelijk toen in april de Dutch Data Center Association een brandbrief naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stuurde om de noodklok te luiden over de beperkte stroomcapaciteit van datacenters. Met verbazing heb ik gelezen hoe deze brandbrief is opgepakt in de pers.
Onze datacenters
regionale datacenters

Regionale datacenters

Koppen als ‘Nog even en de datacenters raken van stroom verstoken’ en ‘Datacenters vrezen op korte termijn stroomtekort’ zorgen voor de nodige vraagtekens. In deze artikelen wordt een tendens neergezet waarin Nederlandse datacenters verlegen zitten om stroom en daardoor op korte termijn kunnen uitvallen. De nuancering is dat datacenters in de regio Amsterdam moeilijk kunnen uitbreiden, omdat er te weinig stroom naar de datacenters getransporteerd kan worden. Dat is alsnog een groot probleem, want zeventig procent van de Nederlandse datacenters is gevestigd in de regio Amsterdam, maar wel een wezenlijk andere kwestie dan dat “Datacenters om kunnen vallen”.

Het antwoord van Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, spreekt dan ook boekdelen: “De meest recente uitkomsten laten geen (dreigend) tekort aan elektriciteit zien.” De minister erkent wel dat door de omvang van de energie-intensiteit in de omgeving van Amsterdam er op dit moment geen nieuwe datacenters in de Schipholregio kunnen worden aangesloten.

Door de sterk groeiende vraag en beperkte infrastructuur is er in de Randstad dus slechts beperkte capaciteit aanwezig. Hierdoor kunnen datacenters in de Randstad niet uitbreiden.

Gelukkig hebben onze datacenters in Hengelo als voordeel dat de schaarste aan stroom hier niet van toepassing is en we dus wél kunnen uitbreiden. Qua faciliteiten, veiligheid en dienstverlening kunnen regionale datacenters zich makkelijk meten met datacenters in de Randstad. Naast de aanwezigheid van elektriciteit hebben wij verbindingen met de belangrijkste internationale internetknooppunten en uitstekende hoogopgeleide IT-specialisten. De noodzaak om te kiezen voor een datacenter in Amsterdam is er dus niet.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-Cloud
-Datacenters

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.