Terug naar overzicht
Nieuws

Previder zet volle kracht in op duurzaam energiebeheer voor servers in datacenters

Als onderdeel van de Dutch Data Center Association (DDA) zet Previder zich samen met andere datacenters in voor de verduurzaming van de sector. Een belangrijke stap hierin is de implementatie van de energiebesparende maatregelen uit de Erkende Maatregelenlijst (EML), die datacenters helpt om hun energieverbruik te optimaliseren en aan de wettelijke eisen te voldoen. Een van de maatregelen die extra aandacht vraagt, is de FI2-maatregel, die geautomatiseerd energiebeheer van servers voorschrijft.
Datacenter

De FI2-maatregel richt zich op het optimaliseren van energiebeheer op servers, maar dat brengt een uitdaging met zich mee: de servers in datacenters zijn vaak eigendom van de klanten, niet van het datacenter zelf. Dit betekent dat het datacenter afhankelijk is van de bereidheid en medewerking van de klant om deze maatregel door te voeren. Previder, als betrokken en duurzaam datacenter, helpt klanten bij het begrijpen en uitvoeren van deze complexe maatregelen, zodat we samen kunnen werken aan een energiezuiniger beheer van hun IT-omgeving.

Wat is ook alweer de Erkende Maatregelen Lijst (EML)?

De Erkende Maatregelenlijst (EML) bevat energiebesparende verplichtingen voor bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Deze maatregelen moeten binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden en zijn gericht op efficiënt energiebeheer. Voor datacenters omvat de lijst verschillende optimalisaties, zoals virtualisatie van servers, geautomatiseerd energiebeheer, en energiezuinige koelsystemen, allemaal gericht op het verlagen van energieverbruik en kosten.

Een nieuwe werkwijze voor energiebeheer

Om de uitvoering van de FI2-maatregel te ondersteunen, is een nieuwe werkwijze ontwikkeld: ‘Energiebeheer voor servers in datacenters’. Deze werkwijze geeft duidelijkheid aan zowel datacenters als hun klanten over hoe ze kunnen voldoen aan de FI2-eisen. Pieter de Haer, Portfoliomanager bij Previder licht toe:

“Het doel is om de samenwerking tussen datacenters en hun klanten te versterken en zo de energiebesparingsdoelstellingen te behalen."

Pieter de Haer - Portfoliomanager bij Previder

Daarnaast wordt er gewerkt aan een uniforme manier van handhaving door omgevingsdiensten, zodat elk datacenter aan dezelfde regels voldoet.

Waarom energie-efficiëntie voorop staat

“Voor Previder is energie-efficiëntie niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een essentieel onderdeel van onze bedrijfsstrategie.” Aldus de Haer. “Door voortdurend te investeren in de nieuwste technologieën, zoals het scheiden van warme en koude luchtstromen en het inzetten van vrije koeling, kunnen we zowel de operationele kosten verlagen als onze ecologische footprint minimaliseren. Bij Previder staat duurzaamheid hoog in het vaandel, en we zijn trots op onze betrokkenheid bij de verduurzaming van de datacentersector. Onze samenwerking binnen de DDA en onze inzet voor energiebesparende maatregelen zoals FI2, helpen ons om zowel aan de behoeften van onze klanten als aan de eisen van de toekomst te voldoen.”

Efficiënte toekomstplannen

Previder blijft zich actief inzetten voor energie-efficiëntie binnen datacenters. Samen met klanten en partners streven ze ernaar om via initiatieven zoals de nieuwe werkwijze ‘Energiebeheer voor servers in datacenters’ niet alleen te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar ook bij te dragen aan een duurzame en efficiënte toekomst voor de IT-sector.