Terug naar overzicht
Blog

Cloud voor dummies: Wat is de cloud?

De cloud is één van de meest gehoorde begrippen van de afgelopen tien jaar, maar toch is bij veel mensen nog steeds onduidelijk wat het precies is. Hoe leg je de cloud op kinderlijke wijze uit zodat iedereen het begrijpt? Wat is de cloud?
Door: Pieter de Haer
Cloud

Wat is de cloud?

Stel, je bent op een verjaardag van je tante en plots gaat het over de cloud. Je oom trekt vragend een wenkbrauw omhoog en vraagt: “Wat is dat nou eigenlijk? Die cloud?” Je zou dan kunnen antwoorden dat de cloud een netwerk van servers is, maar misschien spreekt dat nog niet helemaal tot de verbeelding.

Meer over cloud

Het is beter om het met een illustrerend voorbeeld af te doen: Stel je oom is op vakantie in Italië en hij wil wat foto’s tonen aan vrienden en familie om de mooie omgeving te laten zien. Hij zet wat foto’s op Facebook en de likes en reacties stromen binnen. Maar waar staan deze foto’s eigenlijk? De foto’s zijn online opgeslagen in een datacenter dat vol met servers (dat zijn computers) staat waarop data wordt opgeslagen. In welk datacenter de foto’s in bovenstaand voorbeeld daadwerkelijk opgeslagen zijn weet je niet, want Facebook heeft meerdere datacenters, zoals deze in Stockholm.

Wanneer je de cloud gebruikt, communiceert je computer of smartphone met een netwerk van servers. Zo kun je op elk apparaat, overal en waar je maar wilt hardware, software en gegevens benaderen. De enige voorwaarde is dat je een internetverbinding hebt. Niet alleen bovenstaande Facebookfoto’s staan in de cloud, maar ook veelgebruikte diensten, zoals Spotify, YouTube, Netflix en Google. Daarnaast gaan alledaagse online handelingen ook via de cloud, zoals:

  • Het lezen en versturen van e-mail
  • Internetbankieren
  • WhatsAppen

Dat is slechts het topje van de ijsberg, want veel organisaties voeren al hun werkzaamheden uit in de cloud. Via het internet benaderen zij hun ICT-infrastructuur om hun e-mail, applicaties of gehele ICT-omgeving te bereiken.

Onze datacenters

Dus wat is de cloud? De cloud klinkt als één dienst, maar eigenlijk is er niet één cloud. Er zijn namelijk drie verschillende types, public cloud, private cloud en hybride cloud.

Public cloud

Wat is public cloud? Met de public cloud staat data in een cloudomgeving van een grote (internationale) speler zoals Microsoft Azure, Amazon of Google, maar ook Nederlandse spelers, zoals Previder, bieden public cloud omgevingen aan. Het kenmerk van de public cloud is dat het door meerdere gebruikers gebruikt wordt. Daar merk je als gebruiker niets van, maar de hardware wordt wel gedeeld. Voordelen van de public cloud zijn de lage prijzen en dat je zelf geen onderhoud aan systemen hebt. Het grootste nadeel van de public cloud is dat je niet weet wáár je data staat en dat je geen volledige controle over de data hebt. Bij Nederlandse cloudaanbieders weet je natuurlijk wél waar je data staat.

Meer over colocatie

Private cloud

Wat is private cloud? Een private cloud is een eigen cloud die bestaat uit hardware en software die niet gedeeld wordt met andere gebruikers. Een private cloudomgeving kan op twee manieren opgebouwd worden: in je eigen serverruimte of in een extern datacenter. Met de private cloud weet je waar je data is opgeslagen en kun je zelf controle uitoefenen.

Hybride cloud

Wat is een hybride cloud? Een hybride cloud is een combinatie van een private cloud gecombineerd met een public cloud. Hybride clouds zijn lastiger te beheren, maar bieden veel voordelen. Zo hou je bijvoorbeeld privacygevoelige data in een private cloud, maar geniet je wel van applicaties uit de public cloud.

Meer weten over de cloud?

Hopelijk begrijpt je oom dankzij deze info wat de cloud is. Wil je meer de techniek in en weten wat bijvoorbeeld een vendor lock-in is, hoe onze backbone-ring is opgebouwd of het verschil willen weten tussen SaaS, PaaS en IaaS, laat het ons dan weten.

Gratis cloud e-book

Pieter de Haer

Pieter de Haer is Marketing & Productmanager bij Previder. Sinds 2010 is Pieter in die functie verantwoordelijk voor het product- en dienstbeleid van Previder en initieert hij de marketingactiviteiten. Naast een IT & marketing achtergrond heeft Pieter veel ervaring op het gebied van datacenter-, cloud- en connectiviteitsdiensten. Neem direct contact op via p.dehaer@previder.nl.


Meer weten over cloud?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze contactpagina.

Lees hier alles over: