Terug naar overzicht
Blog

Efficiënt en veilig werken in de zorg met een digitale werkplek en Office 365: hoe doe je dat?

Door: André Stokkingreef
Digitale werkplek
Whitepaper: met slimme IT naar moderne zorg

Hoe bevorder je efficiënte samenwerking, optimaliseer je de informatievoorziening en realiseer je een tijdsbesparing voor zorgmedewerkers? Een goed ingerichte en veilige digitale zorgwerkplek kan hier enorm aan bijdragen. Door zorgapplicaties en applicaties als Microsoft Office 365 hierin te integreren, kun je een grote bijdrage leveren aan deze doelstellingen. Echter is het waarborgen van een veilige toegang tot de werkplek van vitaal belang, vooral in deze sector, waar veel gevoelige medische gegevens worden verwerkt. Hoe richt je een digitale werkplek veilig in met alle tools die zorgmedewerkers nodig hebben? Dat lees je in dit blog.

Veilige Single Sign-On (SSO)

Het is een veel gehoorde frustratie onder zorgmedewerkers: iedere applicatie heeft weer een andere inlogmethode en combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord. Hoe moet je dat allemaal onthouden? De gemiddelde zorginstelling werkt met wel 60 verschillende applicaties. Deze worden niet altijd door iedere zorgmedewerker gebruikt, maar je begrijpt dat het tijd kost en frustraties oplevert onder het personeel. Door gebruik te maken van Single Sign-On (SSO) in de digitale zorgwerkplek, kunnen zorgmedewerkers met één set inloggegevens toegang krijgen tot alle relevante Office 365-apps en andere zorggerelateerde applicaties. Dit vermindert de kans op het vergeten van wachtwoorden en met een goede implementatie van multifactorauthenticatie (MFA) is dit ook een zeer veilige methode.

Werkplek personaliseren

Zoals eerder genoemd in dit blog, werkt niet iedere zorgmedewerker met dezelfde applicaties. Met een digitale zorgwerkplek op maat voor de medewerker, kun je de omgeving uitkleden totdat de documenten, informatie en applicaties overblijven die door de betreffende medewerker ook daadwerkelijk benut (moeten) worden. Door dit rolgebaseerd in te richten, haal je ruis weg voor de zorgmedewerkers én zorg je ervoor dat specifieke applicaties, documenten en bijvoorbeeld Teams-omgevingen alleen bereikbaar zijn voor de mensen die er daadwerkelijk bij moeten kunnen. Wel zo veilig!

Mobiele toegankelijkheid

Zeker in specifieke segmenten van de zorgbranche werken veel medewerkers op meerdere locaties en zijn ze veel onderweg. Het is daarom steeds belangrijker om op meerdere devices efficiënt en veilig te kunnen werken. De digitale zorgwerkplek is op alle devices beschikbaar, wat het werken vanaf iedere locatie gemakkelijker maakt. Office 365 biedt mobiele apps die naadloos integreren met de desktopversie, waardoor er gemakkelijk overgeschakeld kan worden van het ene apparaat naar het andere zonder gegevensverlies. En even snel videobellen met een collega of specialist vanaf je telefoon of tablet? Geen enkel probleem! Met geavanceerde endpoint-beveiliging houd je al deze apparaten bovendien beschermd tegen malware, ransomware en andere bedreigingen.

Previder Zorg als partner voor jouw digitale zorgwerkplek

Al jarenlang werkt Previder samen met zorgorganisaties en leveranciers van zorg-applicaties. Zo draaien veel zorgapplicaties, zoals EPD’s en ECD’s, veilig vanuit de twee datacenters van Previder in Hengelo. We begrijpen de sector en denken graag mee over niet alleen de digitale zorgwerkplek die bij jouw organisatie past, maar ook alle IT-dienstverlening die je daaromheen nodig hebt. Als one-stop-shop helpen we je onder andere tevens met het juiste (hybride) cloudplatform, connectivity, security, backup & recovery en je beveiligde LSP-koppeling.

Gegevensbeveiliging en compliancy

In de gezondheidszorg is naleving van regelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de sectorspecifieke zorgnormen van cruciaal belang. Previder snapt de regelgeving, is onder andere NEN7510- en ISO27001-gecertificeerd en implementeert strikte beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de gegevens van zorginstellingen veilig worden bewaard en beheerd. Bovendien werken we nauw samen met onder andere Microsoft op het gebied van beveiliging van cloudgebaseerde diensten. Microsoft Azure Security Center en Microsoft Cloud App Security zorgen ervoor dat data en workloads in cloud-omgevingen van Microsoft veilig zijn en met Previder’s private cloud zorg je ervoor dat ook je privacygevoelige (medische) gegevens veilig binnen de Europese grenzen opgeslagen worden.

Kortom, we zijn erop gefocust om een veilige digitale werkomgeving te creëren voor zorgorganisaties. Zo kunnen zorgmedewerkers zich concentreren op wat het belangrijkst is: het leveren van hoogwaardige zorg aan cliënten zonder zich zorgen te hoeven maken over de veiligheid van hun gegevens. Wil je er meer over weten? Neem dan contact met ons op!