Terug naar overzicht
Blog

Krapte op de arbeidsmarkt: hoe ga je ermee om?

De coronacrisis heeft de situatie op de arbeidsmarkt er niet beter op gemaakt. Bij bijna een kwart van de Nederlandse bedrijven blijven de prestaties merkbaar en meetbaar achter door een tekort aan personeel. Geen wonder dat de vacatures de pan uit rijzen. Waar moet dat heen?
Door: Carmen Bijsterveld
Werken bij Previder

De coronacrisis heeft de situatie op de arbeidsmarkt er niet beter op gemaakt. Bij bijna een kwart van de Nederlandse bedrijven blijven de prestaties merkbaar en meetbaar achter door een tekort aan personeel. Geen wonder dat de vacatures de pan uit rijzen. Waar moet dat heen?

De meest optimistische commentatoren verwachten dat er op korte termijn een einde komt aan de krapte. Zij wijzen bijvoorbeeld op de GGD's, waar momenteel nog tienduizenden mensen werken op test- en priklocaties. Naarmate de capaciteit van die locaties wordt afgebouwd, kunnen deze mensen weer aan de slag in andere sectoren. Ook faillissementen van bedrijven die straks geen overheidssteun meer krijgen, zullen ertoe leiden dat er meer kandidaten beschikbaar komen.

Wat als het langer duurt?

Maar er zijn ook deskundigen die vrezen dat de hierboven genoemde factoren worden overschat en dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt blijvend is – of op zijn minst nog een hele tijd gaat duren. Overheid en werkgeversorganisaties zouden kunnen proberen hier samen iets aan te doen. Bijvoorbeeld door het voor mensen die in deeltijd werken aantrekkelijk te maken om meer uren te gaan maken, of door de 50.000 werkloze 55-plussers meer kansen te geven. Verder zou er van hogerhand op kunnen worden gestuurd om zoveel mogelijk jonge mensen een opleiding met arbeidsmarktperspectief te laten volgen. De UWV heeft niet voor niets een aantal zogenaamde kans beroepen gedefinieerd.

Meer productiviteit

Wie er ook gelijk heeft over hoe lang we nog vastzitten aan de krapte op de arbeidsmarkt, je kunt gelukkig zelf ook maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat jouw organisatie in de tussentijd toch op het gewenste niveau presteert. Een essentiële stap hierin, is de keuze om slimmer te gaan werken. Automatiseer bijvoorbeeld de repetitieve handelingen van medewerkers, waardoor zij tijd overhouden voor andere belangrijke taken en waarde kunnen toevoegen in de organisatie. Richt daarnaast een moderne, digitale werkplek in. Zo kunnen medewerkers altijd en overal snel bij hun applicaties en bestanden. Je wilt immers niet dat er tijd verloren gaat aan het zoeken naar inloggegevens, documenten en applicaties. Onderaan de streep betekent dat meer productiviteit.

Digitale werkplek

Personeelstekort bij uitstek in de IT

Over IT gesproken: het zal je bekend zijn dat IT-personeel extreem lastig te vinden is. Dat is al jaren zo en het lijkt alleen maar erger te worden. Beroepen in de IT-sector staan dan ook hoog op de lijst van kansberoepen. Voor mensen die een IT-opleiding volgen is dat natuurlijk geweldig, want zij zijn verzekerd van een baan. Maar voor werkgevers is die schaarste slecht nieuws. Het goede nieuws is dat er ook externe partijen zijn die je de mogelijkheid bieden tijdelijk op te schalen in menskracht. Zo heb je bij Previder via de afdeling Previder Professional Services toegang tot een pool van HBO- of academisch geschoolde IT'ers met de relevante werkervaring waar jij naar op zoek bent. Voor meer informatie daarover, neem eens contact op met mijn collega Raheleh.

Structureel outsourcen

Heb je voor een langere periode – of misschien wel permanent – moeite met het oplossen van je vraagstukken op IT-gebied? Overweeg dan om onderdelen te outsourcen bij een gespecialiseerde partij. Dat heeft meerdere voordelen, want je weet zeker dat je altijd beschikt over de juiste kennis en dat het werk wordt gedaan door getrainde en gecertificeerde experts. Het is immers niet eenvoudig om IT’ers intern continu te trainen op de meest actuele ontwikkelingen en technieken in het vakgebied. Bovendien biedt het werken met een outsourcing-partner je de zekerheid dat je organisatie werkt met de nieuwste technologie. Zo blijf je flexibel en kun je beter inspelen op toekomstige uitdagingen; iets wat een stuk lastiger is als je het allemaal intern wilt regelen.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-Managed Services
-Professional Services

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.