Terug naar overzicht
Blog

Goede samenwerking IT-leveranciers draagt bij aan betere zorg

“Vooral behoefte aan efficiency en vertrouwen”
Door: Previder
IT voor de Zorg

IT in de Zorg: hoe werkt dat in de praktijk?

De inzet van IT in de zorg kan de efficiëntie bevorderen, processen verbeteren, het werk makkelijker maken en bijdragen aan meer tijd en aandacht voor de patiënt of cliënt. Maar dan is het wel zaak dat de leveranciers die betrokken zijn in de IT-omgeving van de zorgorganisatie, kiezen voor vergaande samenwerking. Hoe werkt dat in de praktijk? We vroegen het aan Arie van Baarle (AvB), Client Service Director bij EPD-leverancier Timeff, en Eric Schut (ES), Accountmanager bij Previder Zorg.

Waarvoor kloppen klinieken primair aan bij Timeff?

AvB: “Klinieken hebben vooral behoefte aan efficiëntie en het vertrouwen dat alles technisch goed geregeld is. Met Emma voorzien we daarin. Ons EPD doet meer dan alleen data registreren. Het automatiseert en ondersteunt processen, zowel logistiek als zorginhoudelijk, en helpt klinieken efficiënter, eenvoudiger en effectiever zorg te verlenen. Daarbij hebben we niet alleen een focus op de zorgverlener maar ook op de afnemer van de zorg: de patiënt. Die kan met Emma bijvoorbeeld heel makkelijk afspraken plannen en inzicht krijgen in het eigen zorgpad. Daar bovenop luisteren wij goed naar onze klanten en helpen wij hen vooruit te kijken. Ik zeg wel eens gekscherend: wij verkopen geen abonnement op software maar een abonnement op de toekomst.”

Timeff levert onder andere Emma, een slim EPD dat gebruikmaakt van AI. Met name waar dit systeem wordt geleverd aan klinieken (zowel bestaande als startups), is er al jaren sprake van een productieve samenwerking met Previder, leverancier van onder andere een digitale zorgwerkplek die draait vanuit eigen veilige datacenters. De samenwerking bevalt van beide kanten zo goed dat Timeff Previder zelfs heeft aangewezen als preferred supplier.

Digitale werkplek

Hoe vliegen jullie een nieuw traject aan?

AvB: “Onze consultants brengen alle processen in de kliniek heel nauwkeurig in beeld. Dat wordt uiteindelijk vertaald naar de mogelijkheden van Emma. Belangrijk daarbij is onze visie: wij vinden dat data moet stromen. Door aan de bron complete registratie af te dwingen – met name aan de balie – en erop toe te zien dat die data op een slimme manier wordt verwerkt, zorgen we ervoor dat de arts er geen omkijken naar heeft en kan focussen op het medische. Maar met de achterliggende techniek bemoeien we ons niet. Alles wat daarmee te maken heeft, leggen we neer bij gespecialiseerde partijen. En daarin werken we dus graag samen met Previder.”

“Het is natuurlijk ook in ons eigen belang om trajecten in te gaan met een partij waar we alle vertrouwen in hebben”

Arie van Baarle - Client Service Director bij EPD-leverancier Timeff

En hoe pakt Previder dat op?

ES: “Wij vinden het belangrijk om goed samen te werken met applicatieleveranciers. Als onze techniek en de software van onze partners goed op elkaar aansluiten en wij tevens gezamenlijk problemen aanvliegen, dan profiteert de zorg er namelijk van. Met Timeff gaat dat ontzettend goed. We kijken in eerste instantie naar de vraag hoe we Emma zo goed mogelijk kunnen laten functioneren. Hoe richten we de server in waar het op komt te draaien? Hoe gaan we om met de hosting en de backup-omgeving? En hoe distribueren we alles naar de eindgebruiker? Bij klinieken die daarvoor openstaan, denken we vervolgens ook graag mee over de verdere infrastructuur. Vaak zie je dat die wens vanzelf ontstaat zodra we samen Emma volledig naar wens aan de praat hebben gekregen. Onze consultants maken ook tijd vrij om regelmatig met Timeff te sparren. Waar moeten we rekening mee houden bij een bepaalde kliniek, waar moet de omgeving aan voldoen? Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen, zoals momenteel beeldbellen, en daar moet je op kunnen anticiperen. Nauw contact is dan heel belangrijk en daar investeren we allebei in.”

Welke meerwaarde levert jullie samenwerking de klinieken op?

AvB: “Als je onze expertise en dienstverlening en die van Previder bij elkaar optelt, bieden we samen alles wat een kliniek nodig heeft. We hebben allebei zoveel klinieken van binnen gezien dat we zelfs kunnen meedenken over allerlei praktische aspecten rond de inrichting, zoals de beste plek voor bepaalde ruimtes. In feite bieden we samen complete startup-consultancy. Dat dit werkt, hebben we al diverse keren laten zien. Zo kon de nieuwe Oogkliniek Den Haag zich mede dankzij ons in een half jaar tijd ontwikkelen van een plan op papier tot een goed functionerende kliniek. Het is natuurlijk ook in ons eigen belang om zulke trajecten in te gaan met een partij waar we alle vertrouwen in hebben. Met Previder weten we zeker dat onze software uitstekend draait, dat is ook weer in het voordeel van de kliniek – en uiteindelijk de patiënt. ES: “De implementatie van Emma gaat ook verder dan de server. Er komt veel randapparatuur bij kijken, zoals camera’s die patiëntfoto’s direct kunnen uploaden in het EPD van de betreffende persoon, of scanners waarmee dossiers worden gescand. Wij kennen al die apparatuur en weten hoe we ervoor moeten zorgen dat het allemaal op elkaar aansluit.”

“Wij gaan voor een samenwerking met leveranciers in de zorg waarbij het niet uitmaakt bij welke partij een vraag of probleem komt te liggen. We pakken het samen op, met als focus de zorg te verbeteren en zorgmedewerkers echt onbezorgd hun werk te laten doen.”

Eric Schut - Accountmanager bij Previder Zorg

Wat vinden jullie belangrijk aan een partij waarmee je samenwerkt?

AvB: “Dat je als gezamenlijk doel hebt om de klant te helpen. Niet bang zijn om fouten te maken, wel de wil hebben om ze samen op te lossen. Veel IT-leveranciers wijzen bijna instinctief naar Emma als zich een probleem voordoet. Dat gaat ook ten koste van mijn relatie met mijn klant. Frustrerend, zeker als het probleem echt bij de andere partij ligt. Ik vind dat je daar altijd samen in moet optrekken. Niet met vingers naar elkaar wijzen, maar oplossingen zoeken.” ES: “Ik vind wederzijds begrip ook heel belangrijk. Als een EPD-leverancier met iets nieuws komt, heeft dat voor ons ook consequenties. Misschien moeten we hardware bestellen of expertise vrijmaken. Dan is het fijn als de andere partij begrijpt dat dat even kan duren. Met Timeff is dat wederzijdse begrip er. En het maakt niet uit aan welke partij een vraag wordt gesteld of probleem wordt gemeld, we pakken het samen op. Zo kan de zorgmedewerker echt onbezorgd zijn of haar werk doen. Dat is de samenwerking die we willen met alle leveranciers in de zorg.”

Natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Hoe gaan jullie daar dan mee om?

ES: “Ik kan me in onze samenwerking geen enorme blunders herinneren, maar op een kleinere schaal lopen we wel eens tegen dingen aan. Zo was er laatst een klant bij wie een onderdeel van Emma niet werkte. Het ging om AMO, het Actueel Medicatie Overzicht. In eerste instantie heeft de klant daar met Timeff naar gekeken en het leek na enkele aanpassingen opgelost. Maar later deed hetzelfde euvel zich op een andere werkplek ook voor. Toen bleek dat het probleem voor Windows-devices wel was opgelost maar voor Apple-devices nog niet. We hebben er samen tijd in gestoken om de oorzaak te achterhalen. Zo zijn we tot de bron van het probleem gekomen en hebben we de vereiste aanvullende aanpassingen kunnen doen. Al met al draagt onze samenwerking bij aan de kwaliteit van de zorgverlening – en uiteindelijk ook aan de manier waarop de patiënt die zorgverlening ervaart.”

Zelf ervaren wat we kunnen betekenen voor (startende) klinieken? Neem contact op met Eric Schut.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-Cloud
-IT voor de Zorg

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.