Terug naar overzicht
Blog

Cloud-IT is meer dan een hip nieuw tooltje

Als ondernemer word je doodgegooid met allerlei geweldige cloud-oplossingen. Maar wat ze precies voor je ‘oplossen’ is helaas niet altijd helder. Maken ze je medewerkers productiever? Functioneert het bedrijf er sneller en efficiënter door? Ondernemers zouden zich daarom bij elke nieuwe IT-oplossing eerst de vraag moeten stellen hoe die daadwerkelijk bijdraagt aan het beter werken van de organisatie.
Door: André Stokkingreef
Digitale werkplek

Elke organisatie wil een betrouwbare en flexibele IT-omgeving hebben, tegen zo laag mogelijke kosten. Vroeger kon je hiervoor zelf nieuwe software en apparatuur aanschaffen waarmee je voor vijf à zes jaar klaar was. Tegenwoordig gaan de ontwikkelingen zo snel dat de technologie te snel veroudert.

IT-oplossingen uit de cloud zijn een oplossing voor dit probleem. Deze huurconstructie voor IT is vergelijkbaar met het leasen van een auto en zorgt ervoor dat je altijd de nieuwste software gebruikt voor een vast bedrag per maand. Dat klinkt mooi. Maar wees gewaarschuwd: een bedrijfsauto leasen is niet per definitie beter dan zelf aanschaffen. Ditzelfde geldt voor cloud. De nieuwste softwaretools hoeven een bedrijf immers niet efficiënter te maken.

Doolhof van losse tools

Een organisatie moet klaar zijn om te werken in de cloud. De bedrijfsprocessen moeten eerst afgestemd worden op de nieuwe situatie en gebruikers hebben instructie nodig. Je kunt bijvoorbeeld wel allerlei verschillende cloud-tools aanschaffen, maar hoe is de integratie ervan geregeld? Kun je eenvoudig informatie uitwisselen tussen de verschillende diensten? En is het gebruiksvriendelijk? Je kunt wel de allerbeste cloudsoftware kopen voor je medewerkers, maar als dit een doolhof van losse tools oplevert, dan verdwijnen de voordelen als sneeuw voor de zon. Je slaat de plank volledig mis als ze dagelijks uren extra tijd kwijt zijn door slecht geïntegreerde cloudsoftware.

Toch is dit de realiteit bij veel bedrijven. Verleid door mooie salespresentaties wordt de oude software vervangen door frisse nieuwe cloudtools, waar de gemiddelde gebruiker amper mee kan werken door het gebrek aan personalisatie en de integratie met andere tools. Ze waren dan waarschijnlijk veel beter af met een standaard officepakket en een traditionele mailserver. Gelukkig is er inmiddels een beter model voor online werkplekken in opkomst.

Standaard werkomgeving

Cloudsoftware is flexibel inzetbaar. Je kunt het aantal gebruikers bijvoorbeeld maandelijks wijzigen. Dat klinkt als een tijdelijke oplossing, maar eigenlijk is dat de verkeerde gedachte. Het technisch klaarzetten en leveren van cloud-oplossingen kan iedereen. De meerwaarde zit juist in het integreren van de verschillende oplossingen en ervoor zorgen dat de werknemers optimaal kunnen werken. Online werkplekken worden daarom steeds populairder, omdat ze een uniforme werkomgeving aanbieden via de browser. Gebruikers hoeven daardoor niet meer op allerlei verschillende cloudapplicaties in te loggen, maar hebben al hun programma’s netjes geïntegreerd op één plek. Zelfs verouderde (legacy-)software kan in zo’n omgeving opgenomen worden.

Door een dergelijke online werkplek goed in te richten, draagt cloud-IT daadwerkelijk bij aan het beter werken van je organisatie. Het wordt dan een langetermijnoplossing, in plaats van een hip nieuw tooltje waar gebruikers in de praktijk niets mee kunnen.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-Cloud
-Digitale werkplek

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.