Terug naar overzicht
Blog

Alles plat... En dan?

Facebook, Instagram en WhatsApp helemaal plat, wereldwijd en bijna 8 uur lang. Wie had dat kunnen denken? Op 4 oktober werden miljarden gebruikers wereldwijd geconfronteerd met deze ongekende downtime. Ook medewerkers van Facebook en consorten hadden er veel last van. Sommige van hen konden zelfs hun kantoorgebouw niet in, omdat hun toegangspas niet functioneerde.
Door: Erwin Leurink
Onze datacenters

Dit extreme voorbeeld laat maar weer eens zien dat alles plotseling anders kan zijn, zelfs bij een gigant als Facebook. Natuurlijk is het (helaas) bijna onmogelijk om je tegen elke crisis te wapenen. Maar doordacht en doortastend business continuity management – inclusief afspraken, beslissingen en maatregelen op IT-gebied – kan wel degelijk helpen de effecten minder rampzalig te maken.

Preventie alleen is niet genoeg

Naarmate bedrijfsprocessen complexer worden, neemt het risico op verstoringen van die processen toe. Mede daarom vraagt continuïteitsmanagement niet alleen om maatregelen om verstoringen te voorkomen, maar ook om protocollen voor het geval er zich toch een verstoring voordoet. Om deze redenering even naar IT te trekken: hoe voorkom je dat je netwerkomgeving wordt lamgelegd door technische storingen, hackers of ransomware? En als zoiets toch gebeurt, wat doe je dan om de schade binnen de perken te houden? Heb je daar een scenario voor klaarliggen?

IT Security

Zorg voor een plan B

Als je bij een verstoring zo snel mogelijk weer wilt kunnen doorgaan met het leveren van producten of diensten, is een plan B essentieel. Zonder noodscenario's kan je hele bedrijf plat komen te liggen. Het is daarom belangrijk om met je IT-leverancier duidelijke en harde afspraken te maken over beschikbaarheid, stabiliteit en veiligheid van de dienstverlening. Kijk ook goed naar de certificeringen die je leverancier op dit gebied heeft. En voor alle zekerheid: zorg ervoor dat je een alternatief hebt (lees: een andere leverancier achter de hand) voor het geval dat er toch iets toch misgaat.

Wees voorbereid op het onverwachte

Dat bedrijfsprocessen zomaar kunnen stilvallen door een onverwachte oorzaak, heeft de downtime bij Facebook wel bewezen. Nu zullen we niet beweren dat er zich op korte termijn weer zo'n wereldwijde verstoring zal voordoen. Maar als we kijken naar de steeds heftiger wordende effecten van hedendaagse verschijnselen als cybercriminaliteit, is het alleen maar verstandig om bewuster dan ooit bezig te zijn met het borgen van je bedrijfscontinuïteit. Aangezien IT daarin ook bij jouw bedrijf ongetwijfeld een cruciale rol speelt, is het alleen maar logisch om je IT-leverancier te betrekken bij het opstellen van een solide plan B.

Praat eens met Previder

Bij Previder hebben we al veel organisaties van klein tot groot geholpen vorm te geven aan business continuity management. Benieuwd welke mogelijkheden we daarin bieden en hoe we jóuw organisatie daarmee van dienst kunnen zijn? Maak gerust eens een afspraak met een van onze experts op dit gebied.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-IT security

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.