Terug naar overzicht
Techblogs

Automatische devOps PHP deployment dmv gitlab repository

In deze techblog laten we je zien hoe je wijzigingen aan een PHP webapplicatie in een Previder PaaS+ omgeving automatisch kunt uitrollen. Dit proces maakt gebruik van een gitlab repository die lokaal wordt gehost en wordt uitgerold via de marketplace van het platform. In deze gitlab repository bevindt zich een PHP webapplicatie die we willen uitrollen in een Previder PaaS+ omgeving met een load balancer en twee applicatieservices.
Door: Peter Bult
PaaS+

Stap 1: Gitlab repository koppelen

Ten eerste moeten we de gitlab repository koppelen aan het Deployment Manager. Dit doen we door de volgende stappen te volgen:

  1. Voeg je repository toe aan het Deployment Manager.
  2. Geef een naam aan de koppeling en sluit de repository aan met HTTPS.
  3. Gebruik de optie om in te loggen met je GitLab-credentials.

Wanneer de gekloonde repository zich in een private of interne staat bevindt, log dan in en klik op 'koppelen' om de repository aan het Deployment Manager te koppelen.

Stap 2: Gitlab repository verbinden met de PHP omgeving

Nu moeten we de gekoppelde gitlab repository verbinden met de PHP-omgeving. Volg deze stappen:

  1. Ga naar de PHP-omgeving en klik op "Plugins".
  2. Selecteer de zojuist toegevoegde repository en kies een uitrolstrategie.

Zorg ervoor dat de optie voor het controleren op wijzigingen is ingeschakeld, met de gewenste frequentie. In dit voorbeeld is dat elke minuut.

Stap 3: Wijzigingen doorvoeren

Nu zijn we klaar om wijzigingen aan te brengen in de webapplicatie. In dit voorbeeld gebruiken we een code-editor om een eenvoudige wijziging aan de homepage van de applicatie aan te brengen. We maken bijvoorbeeld het woord "web" dikgedrukt.

Nadat de wijzigingen zijn aangebracht, worden deze opgeslagen en naar de gekoppelde gitlab repository gepusht.

Stap 4: Automatische deploy

Na de volgende geplande controle wordt de repository automatisch bijgewerkt en de wijzigingen worden doorgevoerd naar de applicatieservice van de PHP-omgeving. Je kunt de voortgang van de automatische deploy volgen.

Stap 5: Controleer de uitgerolde applicatie

Zodra de webapplicatie is uitgerold, kun je deze bekijken door naar de URL van de omgeving te navigeren. Hier kun je zien dat de simpele PHP webapplicatie correct is uitgerold, en de wijzigingen zijn van kracht.

Dit is een krachtige methode om snel en efficiënt wijzigingen aan je PHP webapplicatie uit te rollen in een Previder PaaS+ omgeving. Door gebruik te maken van gitlab repositories en de automatische deploy-functionaliteit, wordt het beheer van je applicaties aanzienlijk vereenvoudigd.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze techblog of wil je meer weten over PaaS+? Neem gerust contact met ons op. Bedankt voor het lezen en veel succes met het automatisch deployen van je PHP webapplicaties in Previder PaaS+!