Woningstichting de Zaligheden

"Basis neerzetten voor de toekomst met stap naar de cloud"

Waar plaats- en tijdonafhankelijk werken de laatste jaren steeds belangrijker is geworden voor woningcorporaties, heeft die trend door de coronacrisis een extra zet gekregen. Woningstichting de Zaligheden (WSZ) uit Noord-Brabant maakte vorig jaar de stap en CorporatieGids.nl sprak hierover met Adviseur I&A Dirk de Laat: “De cloud is zeker voor kleine tot middelgrote corporaties van groot belang geworden.”
Terug naar overzicht

*Dit is een artikel van CorporatieGids.

Door de komst van een nieuwe directeur-bestuurder en ondernemingsplan in 2017, werd de wens om altijd en overal het werk te kunnen doen steeds groter, begint Dirk. “Items als plaats- en tijdonafhankelijk werken kregen een veel hogere prioriteit. Maar al snel bleek dat onze toenmalige on-premise systemen hier niet voor geschikt waren, en onze servers ook aan vervanging toe waren. Daarom hebben we gekeken hoe we het beste de stap naar de cloud konden maken.”

Onze datacenters

Eén ICT-platform

WSZ werkt samen met zeven andere woningcorporaties in één ICT-platform. “Op die manier kunnen we op elkaar leunen en van elkaar leren. Zo ook bij de stap naar de cloud; een van de aangesloten corporaties werkte al langer met hun samenwerkingspartner Previder Corporaties. In 2019 zijn ook wij met hen een outsourcingstraject gestart en iets meer dan een jaar terug was de migratie gereed. Het grote voordeel van Previder Corporaties voor De Zaligheden is dat ze veel corporaties als klant hebben, waardoor ze weten wat er in de sector speelt én ingangen hebben bij de verschillende branchespecifieke applicatieleveranciers. In ons geval bieden ze ook een single point of contact, zodat een storing aan een van deze applicaties door Previder Corporaties wordt afgehandeld. Dat maakt het werk voor onze medewerkers eenvoudiger en overzichtelijker.”

Beter samenwerken

De stap naar de cloud bleek nogmaals de juiste keuze te zijn toen begin dit jaar de coronacrisis uitbrak. “Iedereen kon probleemloos thuiswerken,” legt Dirk uit. “We kwamen er wel achter dat, hoewel plaats- en tijdonafhankelijk werken geen probleem was, ‘echt’ samenwerken wat lastiger was. Samenwerken stond voor 2021 al als volgende fase in ons I&A-plan, bijvoorbeeld in de vorm van Office 365 met Teams en Sharepoint. WSZ heeft daarom de keuze gemaakt om de I&A-planning wat naar voren te halen. In overleg met Previder Corporaties is ervoor gekozen om de technische migratie te realiseren, zodat medewerkers snel gebruik konden maken van videobellen en -vergaderen. En omdat camera’s en microfoons daarbij erg handig zijn, hebben we de werkplekken vervangen door dockingstations en alle medewerkers voorzien van een eigen laptop. De komende periode willen we ons richten op het maximaal benutten van deze nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld door middel van een trainingstraject.”

Groot belang

Op de vraag of het gebruik van de cloud anno 2020 essentieel is geworden, vertelt Dirk: “Als je altijd en overal wilt werken wel. Maar daarnaast zorgt outsourcing er ook voor dat de continuïteit van WSZ geborgen is, en worden we ontzorgd op het gebied van support en beheer. En dat laatste is voor de kleine tot middelgrote corporatie van groot belang.”

Hybride oplossing

Dirk noemt het kiezen voor een goede automatiseringspartner die de organisatie begrijpt en meedenkt in de oplossing een van de succesfactoren voor de stap naar de cloud. “Er zijn meerdere mogelijkheden met betrekking tot de ICT-inrichting. Het is fijn wanneer je partner je wegwijs kan maken in wat mogelijk is. WSZ kiest zelf voor een hybride oplossing waarin gebruikgemaakt wordt van de public en private cloud.”

Basis voor de toekomst

“Door de genomen stappen heeft WSZ een mooie basis voor de toekomst neergezet,” sluit Dirk af. “De komende periode zal de focus steeds meer verschuiven naar de adoptie en het maximaal benutten van de applicaties. Daarbij is het meenemen van medewerkers erg belangrijk. Zij zullen eraan moeten wennen dat ze zich op het gebied van automatisering moeten blijven ontwikkelen, want de ontwikkelingen staan nooit stil.”

Meer weten over onze IT oplossingen voor corporaties? Bekijk ze hier!