Terug naar overzicht
Nieuws

Wie is De Baas?

Onlangs had ik een interessant gesprek met een vakgenoot dat ging over het outsourcen van IT-diensten. Tegenwoordig zie je de IT-markt verschuiven naar alles-as-a-service; SaaS, IaaS, PaaS, maar ook meer specifieke oplossingen zoals STaaS en DBaaS. De vraag was: wie is eigenlijk de baas over je database wanneer je die outsourced? In dit blog lees je het antwoord.
IT Security

De baas over persoonsgegevens

De AVG heeft het nodige duidelijk gemaakt op het gebied van persoonsgegevens. Bij het outsourcen van je data verandert er niets aan de eigendomsstructuur. De persoonsgegevens zijn te allen tijde eigendom van de persoon zelf. Dit neemt niet weg dat de wijzigingen rondom de AVG voor enorme stress heeft gezorgd bij organisaties. Gelukkig lijkt langzamerhand de grootste druk eraf en hebben de meeste organisaties inmiddels maatregelen getroffen om AVG-compliant te zijn.

De baas over databases

Tegenwoordig wordt alle data in een moderne SQL-database gestopt. Wat vroeger in het kantoor van de boekhouder stond is nu digitaal. Alles wat echt belangrijk is voor je organisatie staat tegenwoordig digitaal. Het digitale hart van je bedrijf dus. Dat mag je dus echt niet kwijtraken. Hoe beveilig je deze data, hoe zorg je ervoor dat data niet op straat komt te liggen en zijn de IT-medewerkers nog wel kundig genoeg om deze complexe databases te beheren? Mocht je daar over twijfelen dan is DBaaS (Database as a Service) een uitkomst. Kort samengevat is DBaaS een oplossing waarbij je de database volledig uitbesteed, zonder dat je de regie kwijtraakt.

De baas over infrastructuur

De bastions van IT zijn wel gewend om van alles zelf te beheren, maar we moeten ons afvragen of dit nog wel van deze tijd is. IT-diensten worden in hoge mate complexer in beheer. Zouden organisaties niet eens kritisch naar de rol van de interne IT moeten kijken? De tendens is dat de rol van IT verschuift van alles zelf beheren naar een rol als regievoerder. Dat lijkt misschien wat spannend, maar als je er goed naar kijkt valt het reuze mee.

De baas of de regisseur; wat wil je zijn?

Het antwoord op de vraag of je eigenaar wilt zijn van je eigen data is vanzelfsprekend. Natuurlijk ben je graag zelf de baas over je eigendommen en hierin ben je niet de enige. Een oplossing als DBaaS, lijkt misschien wat onwennig, maar zo gek is het helemaal niet. Met DBaaS heb je namelijk nog steeds regie over je data. Je hebt alleen stuk minder zorgen om het beheer ervan. De kans op dataverlies of downtime is aanzienlijk minder en je kunt je des te meer concentreren op waar je echt de baas over wilt zijn, namelijk het bouwen van je software-applicaties of het verder laten groeien van je business.

Ewald Lucas

Ewald Lucas heeft ruim 26 jaar ervaring in de ICT-wereld, waarvan 9 jaar bij Previder. Ewald heeft alle kennis in huis om een goede gesprekspartner te zijn en samen met de klant een passende oplossing te vinden. Kernwaarde voor Ewald is de ‘personal touch’: in de techniek kan je je onderscheiden, maar niets is zo onderscheidend als de band die je opbouwt met een klant. Neem contact op via e.lucas@previder.nl.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-IT security

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.