Terug naar overzicht
Nieuws

Server 2012 R2 end of life

Op 10 oktober 2023 loopt het support van Microsoft voor Windows Server 2012 R2 af. Dit betekent effectief dat dit product na deze datum geen security updates meer krijgt en dus vrij snel hierna niet meer veilig te gebruiken is in een bedrijfsnetwerk. Wat nu?
IT Security
Server 2012 R2 end of life

Server 2012 R2 end of life. En nu?

Op 10 oktober 2023 loopt de support van Microsoft voor Windows Server 2012 R2 af. Dit betekent effectief dat dit product na deze datum geen security updates meer krijgt en dus vrij snel hierna niet meer veilig te gebruiken is in een bedrijfsnetwerk. Wat nu?

Er zijn ondertussen al 3 nieuwe versies van Windows Server uitgekomen na Windows Server 2012 R2: Server 2016, Server 2019 en Server 2022. Als in de bedrijfsomgeving nu nog Server 2012 R2 (of misschien zelfs Server 2008) wordt gebruikt zal er dus een upgrade of vernieuwing gedaan moeten worden.

Afhankelijk van waarvoor de server gebruikt wordt kan dit een in-place upgrade of nieuwbouw zijn. Bij een in-place upgrade wordt over de bestaande installatie van Windows een nieuwe versie geïnstalleerd, waarbij – mits dit compatible is – de applicaties en de rollen op de server blijven bestaan. Als dit niet mogelijk is – niet alle applicaties of diensten op een server lenen zich hiervoor – zou een nieuwe server ingericht kunnen worden met de laatste versie van Windows, waar dan vervolgens de applicaties en diensten opnieuw (met de laatste versies hiervan) geïnstalleerd kunnen worden. Wel moet bij deze nieuwbouw rekening gehouden worden met servers die van elkaar afhankelijk zijn. Denk aan databases die opnieuw gekoppeld moeten worden aan een applicatie of werkplekken die een connectie naar een andere server moeten krijgen.

Digitale werkplek

Het upgraden/nieuwbouwen van een server is gezien het voorgaande altijd een stukje maatwerk. Per server zal bepaald moeten worden wat wel of niet mogelijk is en zal aan de hand daarvan een migratieplan gemaakt moeten worden. Daarmee kan gecontroleerd de nieuwe server ingericht worden en in gebruik worden gesteld met minimale overlast voor de gebruikers.

Meer weten over Server 2012 R2 end of life of gerelateerde onderwerpen?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze supportpagina.

Lees hier alles over: