Terug naar overzicht
Nieuws

Druk op de zorg verlagen met thuismonitoringoplossing voor patiënten van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK)

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden hoe belangrijk de beddencapaciteit in ziekenhuizen is en hoe snel er krapte kan ontstaan. Met de toenemende ziektelast en personeelstekorten, ziet het er niet naar uit dat de druk op de zorg snel zal afnemen in de komende jaren. Voor de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) was dat reden om te kijken naar een oplossing om sneller bedden vrij te maken. Een effectieve samenwerking tussen de NOK, Philips, CLB Groep en Previder resulteerde in een thuismonitoringoplossing, die ervoor zorgt dat patiënten na een maagverkleining-operatie sneller naar huis kunnen om verder te herstellen.

Het uitgangspunt bij het vinden van de juiste oplossing, was dat de kwaliteit van de zorg er niet op achteruit mag gaan. De veiligheid van de patiënt mag thuis niet wezenlijk anders zijn dan in het ziekenhuis. De thuismonitoringoplossing die tot stand is gekomen, maakt dit mogelijk. Met een sensor en slimme software van Philips, kunnen patiënten thuis geobserveerd worden. Wanneer vitale waardes van een patiënt verslechteren, krijgt de chirurg via de medische notificatieoplossing van CLB realtime een melding op zijn of haar telefoon. Deze totaaloplossing is geïmplementeerd en wordt gefaciliteerd vanuit de datacenters van Previder, waar ervoor gezorgd wordt dat de oplossing altijd stabiel en beschikbaar is.

In februari zijn, met behulp van deze oplossing, de eerste patiënten in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda vervroegd naar huis gegaan. Het doel is om uiteindelijk de complete oplossing vanuit alle tien NOK-vestigingen in Nederland te gebruiken. Zo kunnen patiënten na hun maagverkleining in hun vertrouwde thuisomgeving herstellen, met goede nazorg van chirurgen en revalidatiespecialisten. Ondertussen zijn de ziekenhuisbedden sneller beschikbaar voor andere patiënten. Met deze samenwerking en oplossing hopen we bij te dragen aan het verlichten van de druk op de zorg, nu en in de toekomst.