Terug naar overzicht
Blog

Migreren naar Previder IaaS: hoe gaat dat?

Heeft jullie organisatie een on-premises omgeving of een eigen omgeving die draait in een cloudomgeving bij een datacenter? Dan zou het best eens kunnen dat een overstap naar Previder IaaS (Infrastructure as a Service) jullie veel voordelen oplevert. Maar hoe gaat zo’n migratie in zijn werk?
Door: Dennis van der Aalst
Meer over IaaS

Wat maakt IaaS aantrekkelijk?

Laten we bij het begin beginnen: waarom is IaaS in algemene zin eigenlijk zo aantrekkelijk? Op een IaaS-platform kunnen organisaties op elk gewenst moment virtuele machines (VM’s) aanmaken en gebruiken die in het verleden op eigen hardware draaiden. Het grote voordeel is dat je zelf niet meer hoeft na te denken over zaken als security, beschikbaarheid, back-up, monitoring en beheer. Bovendien hoef je niet meer te investeren in eigen hardware en zelf ook geen IT-infraspecialisten meer in dienst te hebben. Alles is voor je geregeld en jij kunt je richten op je corebusiness.

Waarom kiezen organisaties voor Previder IaaS?

Zomaar wat overwegingen die organisaties kunnen doen besluiten te migreren naar Previder IaaS:

 • End-of-life: de huidige omgeving is aan vervanging toe en de organisatie wil niet meer investeren in eigen hardware.
 • Capaciteit: de huidige omgeving biedt te weinig capaciteit. De vereiste uitbreidingen kunnen in Previder IaaS worden gerealiseerd, zonder de bestaande omgeving af te schrijven.
 • Ransomware-dreiging: hackers kunnen vanuit de klantomgeving niet bij de back-ups die dagelijks door Previder worden gemaakt.
 • Complexiteit: IT-omgevingen worden steeds complexer terwijl tegelijkertijd IT-kennis schaarser wordt.
 • SaaS-visie: voor organisaties die op basis van ‘cloud first’ de overstap willen maken naar SaaS, kan IaaS een ideale tussenstap vormen.

Samen om tafel over IaaS

Als jouw organisatie overweegt de overstap naar Previder IaaS te maken, gaan we eerst samen om tafel om jullie wensen te inventariseren, strategische keuzes te maken en beleid vast te stellen. Daarbij komen onder meer de volgende vragen aan de orde:
 • Hoe zien jullie de verhouding tussen CAPEX (eenmalige investeringen in eigen middelen) en OPEX (terugkerende kosten voor beheer)?
 • Hoe belangrijk is continuïteit voor jullie organisatie? Met Previder IaaS heb je op dat gebied veel zelf in de hand.
 • Wat zijn jullie wensen ten aanzien van RPO (recovery point objective, oftewel de maximale hoeveelheid data die bij een calamiteit verloren mag gaan) en RTO (recovery time objective, oftewel de tijd waarbinnen je wilt kunnen herstellen van een calamiteit)?
 • Wat is in jullie geval de beste manier om de data veilig te houden?
 • Wat zijn jullie wensen ten aanzien van beheer en support? Wil je voor een deel zelf ‘in control’ blijven, laat je alles aan ons over of iets daar tussenin?

Meer over IaaS

De uiteindelijke IaaS-migratie in 6 stappen

Op basis van de keuzes die tijdens de inventarisatie worden gemaakt, gaan wij aan de slag. Daarbij onderscheiden we de volgende zes stappen:

1. Oplossingsrichting IaaS

Welke architectuur sluit het beste aan bij jullie specifieke wensen en uitdagingen?

2. Scenario’s

Uit welke mogelijkheden kun je kiezen binnen de oplossingsrichting? In de praktijk blijkt dat 9 van de 10 keer een Previder IaaS-oplossing het meeste perspectief biedt.

3. Indicatief voorstel IaaS

Op basis van het door jou gekozen scenario maken we een voorstel waarin we de oplossingsrichting met zo’n 85 à 95 procent zekerheid kunnen benaderen. Je krijgt antwoord op vragen als:

 • Welke punten hebben aandacht nodig?
 • Hoe pakken we dat aan?
 • Wat gaat het ongeveer kosten?

4. Detailontwerp IaaS

Als jij akkoord gaat met het indicatief voorstel, gaan wij een detailontwerp maken waarin we van 85 à 95 procent naar 99 procent zekerheid gaan. Hoe ziet de huidige situatie eruit, waar gaan we naartoe en hoe doen we dat? Daarbij hoort natuurlijk ook een definitieve offerte bij.

5. Afstemming projectaanpak

Akkoord? Dan bepalen we samen met jou hoe we de migratie naar jullie Previder IaaS-omgeving projectmatig gaan inrichten.

6. IaaS migratie

De migratie wordt uitgevoerd met minimale downtime (1 à 2 uur), buiten kantoortijden of zelfs in het weekend. Voila, je kunt aan de slag met Previder IaaS!

Meer weten over IaaS?

Benieuwd wat Previder IaaS jouw organisatie aan voordelen te bieden heeft? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Lees hier alles over:

Meer weten over de mogelijke voordelen van een IaaS-migratie voor jouw organisatie?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier.