Terug naar overzicht
Blog

De security- en privacy-gevaren van ChatGPT/OpenAI in je bedrijfsomgeving

ChatGPT. Superhandig, dat is je vast niet ontgaan. Maar aan alle goede (en gratis) handigheden zit vanzelfsprekend een keerzijde.
Door: Marco Vader
IT Security
Chat GPT gevaren
E-book 'in vier stappen naar een goede informatiebeveiliging'

ChatGPT. Superhandig, dat is je vast niet ontgaan. Maar aan alle goede (en gratis) handigheden zit vanzelfsprekend een keerzijde. Daarover vertel ik je graag meer.

Het wordt steeds duidelijker dat AI-tools als ChatGPT (OpenAI) gebruikt kunnen worden om malware te schrijven. Op het dark web wordt al volop geëxperimenteerd met ChatGPT. Beveiligingsbedrijf CyberArk is er naar eigen zeggen inmiddels zelfs in geslaagd om kwaadaardige code te laten muteren en zo beveiliging te omzeilen.

ChatGPT: privacyrisico’s

Veel minder besproken implicaties zijn de privacyrisico's die ChatGPT met zich meebrengt. ChatGPT is gevoed met de inhoud van het internet, dit waren ruim 300 miljard woorden in januari 2023. Dit is data die je zou kunnen vinden op het internet. Ook data waarop intellectuele eigendom zit. Dus inhoud van boeken, onderzoeken, scripties etc.

Daarnaast is er het probleem dat de intelligente tool wordt gevoed door onze (persoonlijke) gegevens en alle gegevens die tijdens een chat worden ingevoerd, alsmede de output van het AI-mechanisme. Deze output wordt op zijn beurt weer benut als input, AI is immers zelflerend. Volgens het privacybeleid van het bedrijf verzamelt ChatGPT diverse data, zoals het IP-adres, het browsertype en de instellingen van gebruikers, gegevens over de interacties van gebruikers met de site, inclusief de inhoud, functies die ze gebruiken en acties die ze ondernemen. Het verzamelt ook informatie over de browse-activiteiten van gebruikers in de loop van de tijd en op verschillende websites. Tevens stelt OpenAI dat het de persoonlijke informatie van gebruikers kan delen met niet-gespecificeerde derde partijen, zonder hen hiervan op de hoogte te stellen.

Wil je precies weten wat ChatGPT met je data doet? Lees dit dan even voordat je het zakelijk gaat gebruiken https://openai.com/policies/privacy-policy

Intellectueel eigendom en auteursrechten

Ten slotte betaalt OpenAI niet voor de gegevens die het zelf van internet haalt. De individuen, website-eigenaren en bedrijven, schrijvers, auteurs etc. die het hebben geproduceerd, worden niet gecompenseerd. Dit is vooral opmerkelijk gezien het feit dat OpenAI onlangs werd gewaardeerd op 29 miljard dollar, meer dan het dubbele van de waarde in 2021. OpenAI heeft tevens ChatGPT Plus aangekondigd, een betaald abonnement dat klanten doorlopende toegang tot de tool, snellere responstijden en prioriteitstoegang tot nieuwe functies biedt. Dit zal bijdragen aan een verwachte omzet van $ 1 miljard in 2024. Niets van dit alles zou mogelijk zijn geweest zonder onze gegevens – die zonder onze toestemming zijn verzameld en gebruikt.

Conclusie: weet goed wat je met je data doet…

Bronnen: openai.com, theconversation.com

Meer weten over security?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze contactpagina.

Lees hier alles over:

Checklist

Waar moet je op letten bij colocatie in een van onze datacenters?

Je bent eruit. Na rijp beraad en het lezen van allerlei nuttige informatie ga je op zoek naar een datacenter voor colocatie. Om je te helpen bij het maken van je keuze, hebben wij deze checklist voor je opgesteld.

Checklist aanvragen