Terug naar overzicht
Blog

De ideale werkplek voor de zorg bestaat niet

Er bestaan nogal wat theorieën over wat de ideale werkplek voor de zorg zou zijn. Daarbij wordt vaak over het hoofd gezien dat de diverse takken van sport binnen de sector heel andere eisen stellen aan die werkplek. Ook zijn er specifieke factoren die digitalisering van de werkplek in de weg kunnen staan.
Door: Eric Schut
IT voor de Zorg

De ideale werkplek is een kwestie van afstemming op de organisatie en de mensen die er werken. Om dit te verduidelijken, zal ik in deze blog de werkplek voor de zorg bespreken aan de hand van twee categorieën die binnen de sector de hoofdstromingen 'care' en 'cure' vertegenwoordigen: de ouderenzorg en de klinische zorg.

Voorbeeld 1: de ouderenzorg

Ouderenzorg speelt zich over het algemeen af op een groot aantal verschillende locaties, ook bij cliënten thuis. Er wordt vaak gewerkt in groepen, die ook als groep verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun cliënten. Juist omdat de meeste medewerkers heel mobiel zijn, is er veel behoefte aan binding met de groep en de organisatie als geheel.

Sociaal intranet

Vanwege de mobiliteit en de behoefte aan binding kiezen veel ouderenzorgorganisaties voor een digitale werkplek vanuit een zogenaamd 'sociaal intranet'. Dat sociaal intranet fungeert dan als vaste plek om de dag te starten, met een overzicht van het laatste nieuws en wat er die dag allemaal te gebeuren staat. Op basis van de rol die een medewerker speelt binnen de organisatie, krijgt hij of zij via het sociaal intranet toegang tot specifieke applicaties.

Digitale werkplek

Versnipperde applicaties

Kenmerkend voor de ouderenzorg is ook dat er meestal wordt gewerkt met een grote diversiteit aan cloudgebaseerde applicaties, zoals Office 365, een elektronisch cliëntendossier en een administratief pakket. Deze versnippering vraag om slimme koppelingen, zodat gebruikers maar één keer hoeven in te loggen om toegang te krijgen tot hun applicaties. Maar dan wel veilig en gebruiksvriendelijk.

Voorbeeld 2: de klinische zorg

Klinische zorg wordt meestal aangeboden op één locatie of enkele vaste vestigingen. De medewerkers zijn veel minder mobiel dan in de ouderenzorg. Dat zie je terug in de werkplekken: die zijn vaak wat traditioneler, met nog veel Citrix-achtige omgevingen. Dat komt ook doordat hier veel wordt gewerkt met software die nog niet 'verSaaSt' is en men vaak moet koppelen met een veelheid aan (soms complexe) randapparatuur.

Compacter en minder divers

De overdracht van informatie via de werkplek is in de klinische zorg minder urgent. Het proces is compacter, teams zitten vaker fysiek bij elkaar voor overleg. Bovendien is het personeelsbestand minder divers dan in de ouderenzorg. In grote lijnen heb je te maken met artsen, verplegend personeel en administratief personeel. Er zijn minder rollen en dus worden er ook minder eisen gesteld aan de diversificatie van de werkplek. Uiteraard staan, net als in de ouderenzorg, betrouwbaarheid en veiligheid wel voorop.

Verouderde applicatielandschappen

Het veelal traditionele karakter van de werkplek in de klinische zorg heeft ook te maken met het feit dat er nog veel wordt gewerkt met oudere applicaties. De laatste jaren besluiten steeds meer organisaties hun applicatielandschap te vernieuwen. Daarmee komt er ook ruimte voor modernisering van de werkplek. Niet gebaseerd op oude technologie maar aangeboden vanuit bijvoorbeeld een internetpagina of een sociaal intranetomgeving.

Previder helpt

Het mag duidelijk zijn: de ideale werkplek voor de zorg bestaat eigenlijk helemaal niet. Gelukkig hebben we bij Previder veel ervaring in het realiseren en beheren van oplossingen op maat voor deze sector. Of het nu gaat om het in één mobiel portaal samenbrengen, koppelen en ontsluiten van applicaties voor de ouderenzorg of het creëren van veelzijdige nieuwe werkomgevingen voor de klinische zorg, wij kunnen je helpen. Daarbij zijn we ook heel goed in het behalen van maximaal rendement met beperkte middelen. We kunnen bijvoorbeeld meedenken over de gunstigste licentievormen, zodat je daarin slimme keuzes kunt maken.

En wat is jóuw ideale werkplek?

Benieuwd hoe Previder jouw zorginstelling of -organisatie kan helpen met een perfect passende werkomgeving? Neem direct contact met ons op. Wil je meer weten over onze visie en aanpak? Lees dan onze whitepaper met voor slimme IT in de zorg.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zorg
-Digitale werkplek

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.