Terug naar overzicht
Blog

De drie smaken van Previder IaaS: in hoeverre beheer je zelf?

In een vorige blog heb ik belicht waarom Infrastructure as a Service (IaaS) voor veel organisaties aantrekkelijk is. Ook heb ik uitgelegd hoe een migratie naar Previder IaaS in zijn werk gaat. Deze keer wil ik het hebben over de verschillende ‘smaken’ IaaS waaruit je bij Previder kunt kiezen.
Door: Dennis van der Aalst
Meer over IaaS
IaaS Beheer

Wil je eerst nog het vorige blog van Dennis van der Aalst over IaaS-migraties lezen? Klik hier.

IaaS-beheer

Sommige organisaties willen het liefst zoveel mogelijk ‘in control’ zijn als het om hun IT-omgeving gaat. Anderen laten het beheer graag geheel of gedeeltelijk over aan een externe partij. Met Previder IaaS kun jij zelf kiezen wat het beste bij jouw organisatie past.

Smaak 1: jij beheert IaaS zelf

Er zijn organisaties die er heel bewust voor kiezen om in IaaS alles zelf te beheren. Als dat ook jóuw voorkeur heeft, krijg je toegang tot onze beheerportal en kun je van daaruit alles zelf doen. Zoals netwerken, virtuele machines (VM’s) en storage aanmaken en je eigen Windows-versie kiezen. Vanuit IaaS kun je ook verbinding maken met je eigen omgeving en de daarbij behorende monitoring- en beheertooling. Met deze optie neem je alleen IaaS (inclusief het beheer daarvan) bij ons af. Zo ben je aan de onderkant volledig ontzorgd en heb je alle vrijheid om IaaS te gebruiken zoals jij dat wilt.

Voor wie?

Deze smaak past goed bij organisaties die alle vrijheid willen in het beheren van hun omgeving, zoals ISV’s (Independent Software Vendors). Organisaties die snel een VM willen kunnen aanmaken en uitrollen, of juist VM’s kunnen verwijderen, en dat allemaal met zoveel mogelijk flexibiliteit.

Smaak 2: we delen het IaaS-beheer

Bij deze optie beheren wij niet alleen de IaaS-laag maar ook de VM’s en het OS dat daarbij hoort (Linux of Windows) en de active directory. We verzorgen de monitoring van de servers en de back-up. Je hoeft dus zelf niet steeds in de portal te checken of de back-up wel geslaagd is. Je hebt wel een account in de portal. Dat kan een read-only-account zijn, maar ook een account waarmee je zelf diverse beheertaken kunt uitvoeren. We maken dan afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is. Afhankelijk van de afspraken kunnen we je op bepaalde servers ook administratorrechten geven. Jij kunt dan bijvoorbeeld zelf databases aanmaken of een leverancier toestemming geven om een applicatie te installeren.

Voor wie?

Heeft jullie organisatie behoefte aan de nodige flexibiliteit in het beheren van de omgeving, maar vind je het wel een prettig idee dat naast de IaaS-laag een aantal essentiële zaken goed geregeld is? Dan is deze smaak waarschijnlijk een prima keuze.

Smaak 3: Wij beheren jouw IaaS, jij wordt compleet ontzorgd

In deze variant doen wij het volledige beheer. We beheren dus niet alleen de IaaS-laag, maar ook de VM’s en de back-ups. Verder zijn we verantwoordelijk voor het OS, inclusief zaken als monitoring en antivirus. Jij en je collega’s kunnen niet zelf VM’s aanpassen, want daar zetten we een slotje op. Voor het veilig beheren van je omgeving gebruiken we Topicus KeyHub. Verder maken we gebruik van RDM (Remote Desktop Manager) om bijvoorbeeld wachtwoorden veilig op te slaan. Als je wilt, kun je een kijkaccount krijgen voor de portal, maar meer dan kijken kun je niet.

Voor wie?

Deze smaak is bij uitstek geschikt voor regieorganisaties die geen omkijken meer willen hebben naar hun IT-omgeving. Wij kunnen de volledige verantwoordelijkheid nemen voor beschikbaarheid en veiligheid. Veel zorgorganisaties kiezen voor deze variant, maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld energieleveranciers en woningbouwcorporaties.

Verder praten?

Let wel: de bovengenoemde smaken zijn niet in beton gegoten. Er zijn nog allerlei tussenvarianten denkbaar; een kwestie van samen goede afspraken maken. Maar ik hoop je hiermee toch een idee te hebben gegeven van wat we voor je in huis hebben op dit gebied. Spreekt het je aan en wil je er eens over doorpraten met een van onze experts? Neem gerust contact met ons op.

Meer weten over de IaaS-beheer en wat er past bij jouw organisatie?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier.