Terug naar overzicht
Blog

Cloudfest 2024: AI vs informatiebeveiliging

Eind maart 2024 streek de internationale cloud- en hostingbranche weer neer in Europapark (D) voor een van de meest invloedrijke evenementen in de branche: Cloudfest. Als portfoliomanager van Previder was ik er samen met een aantal collega’s bij om de nieuwste ontwikkelingen te verkennen en te begrijpen welke invloed ze gaan hebben op Previder en haar klanten. Twee dominante thema's stonden centraal tijdens dit jaarlijkse spektakel: Artificial Intelligence (AI) en informatiebeveiliging.
Door: Pieter de Haer
Cloud
Cloudfest 2024 AI en informatiebeveiliging
E-book 'in vier stappen naar een goede informatiebeveiliging'

Cloudfest 2024: AI transformeert de bedrijfsvoering

De opkomst van AI is niet langer een toekomstvisie; het is een realiteit die de manier waarop bedrijven opereren gaat transformeren. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. AI gaat van grote invloed zijn op het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het verkorten van doorlooptijden van innovaties en het verlagen van kosten.

AI-gestuurde analysesystemen zijn bijvoorbeeld in staat om enorme datasets te verwerken om trends te identificeren, voorspellende analyses uit te voeren en waardevolle inzichten te leveren die bedrijven helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

AI in cloudbeheerplatforms

Een van de indrukwekkende showcases was de integratie van AI in cloudbeheerplatforms. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en machine learning-technieken, kunnen problemen pro-actief geïdentificeerd en opgelost worden voordat ze kritiek zijn, waardoor de downtime tot een minimum wordt beperkt en de operationele efficiëntie wordt gemaximaliseerd.

Informatiebeveiliging & confidential AI

Terwijl AI de belofte van verbeterde bedrijfsvoering met zich meebrengt, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van compliancy en regelgeving, bescherming van je bedrijfsdata en intellectuele eigendommen.

Om goede analyses te doen voor jouw organisatie, heeft AI immers zo veel mogelijk informatie nodig van jouw organisatie. Bijvoorbeeld omzetgegevens, klantinformatie en andere vertrouwelijke of privacygevoelige data. Deze informatie kun je niet zomaar in een willekeurig cloudgebaseerd AI-model importeren. Het is vaak niet duidelijk waar je informatie blijft en wat er mee gebeurt. Het is een potentieel datalek waarmee informatie in handen van je concurrenten kan komen.

Dit is waar Confidential AI om de hoek komt kijken. Daarbij wordt het AI-model en je vertrouwelijke data gehost in een afgeschermde omgeving, bijvoorbeeld in een datacenter of IaaS-platform van een Managed Service Provider als Previder. Je blijft dan zelf in control en kunt voldoen aan eisen op het gebied van compliancy en regelgeving.

Conclusie Cloudfest 2024: balanceren tussen innovatie en veiligheid

Cloudfest 2024 heeft duidelijk aangetoond dat AI en informatiebeveiliging de hoekstenen zijn van de moderne digitale transformatie. AI heeft een enorm potentieel om de bedrijfsvoering te verbeteren. Tegelijkertijd is er de cruciale noodzaak om security te waarborgen in een steeds complexere omgeving met toenemende cyberdreiging.

Het is essentieel om de delicate balans te vinden tussen innovatie en veiligheid, waarbij de voordelen van AI worden omarmd om de efficiëntie te verhogen, terwijl tegelijkertijd robuuste beveiligingsmaatregelen worden geïmplementeerd om de bedrijfsgegevens en -activa te beschermen.

Meer informatie over de onderwerpen van Cloudfest 2024

Wil je hulp bij de balans vinden tussen het benutten van AI én het veilig houden van je cloud- en bedrijfsomgeving? Neem contact met ons op.