Website redirecten en doorverwijzen

Regelmatig krijgen wij de vraag of wij een redirect in kunnen stellen voor een specfieke website. Helaas mogen wij geen DNS-wijzigingen of contentwijzigingen op uw omgeving aanbrengen. Daarom helpen wij u middels dit artikel een eindje op weg.

Indien u niet exact weet wat de impact is van hetgeen u aanpast kunt u het beste een webbouwer raadplegen. De hier besproken oplossingen worden as-is aangeboden en geven geen recht op ondersteuning bij de implementatie of het beheer ervan.

DNS-doorverwijzing

Het is mogelijk om middels DNS een redirect in te stellen van uw website. Het is alleen mogelijk om uw domeinnaam te verwijzen naar een andere domeinnaam, het is niet mogelijk om te verwijzen naar een subpagina. Een voorbeeld: u heeft de domeinnaam www.uw-bedrijf.nl en u wilt dat mensen die dit adres bezoeken verwezen worden naar www.uw-andere-bedrijf.nl. Dit is in te stellen via DNS. Als u wilt dan mensen uitkomen op www.uw-andere-bedrijf.nl/ons-bedrijf dan is dit niet mogelijk via DNS.

Een dergelijke redirect stelt u in via een CNAME-record in de Online Service Manager. Meer informatie over de Online Service Manager en in het bijzonder DNS in de Online Service Manager vindt u hier. Hieronder vindt u een voorbeeld van een redirect middels een CNAME in de Online Service Manager:

Deze wijziging zal ongeveer een uur tot anderhalfuur na het doorvoeren zichtbaar zijn op het hele internet.

Doorverwijzen middels een .htaccess bestand

Met een .htaccess kan ingesteld worden dat een bezoeker automatisch wordt doorgestuurd naar een andere locatie. U kunt bijvoorbeeld een pagina die verplaatst of hernoemd is door laten verwijzen naar de nieuwe pagina zodat mensen die een bookmark hebben naar de oude locatie toch op de goede content uit komen. Bij het aanmaken van een dergelijke redirect is het aan te raden om gebruik te maken van een zogenaamde 301 redirect. Hiermee maakt u aan zoekmachines kenbaar dat deze verwijzen permanent is. Een tijdelijke verwijzing geeft u aan middels een 302 redirect.

Een .htaccess maakt u aan door in een tekstverwerker als Kladblok, liever geen Word o.i.d., een nieuw bestand aan te maken en deze .htaccess te noemen. Gebruik daarbij .htaccess als extensie en niet een extensie als .txt. Het bestand met dus .htaccess heten en niet .htaccess.txt. Wanneer u dit bestand heeft aangemaakt kunt u hierin de opties meegeven die u mee wenst te geven. Vervolgens plaatst u de .htaccess op uw webhosting.

Middels een .htaccess 301 redirect is het mogelijk om een complete map met content te verwijzen maar ook om alleen een specifieke pagina anders te verwijzen. Het voorbeeld hieronder heeft betrekking op het verwijzen van een specifieke pagina:

Redirect /index.php https://www.uwbedrijf.nl/anderepagina.html

Als u een volledige map anders wilt verwijzen gebruikt u de volgende regel:

Redirect 301 /oudemap/ https://www.uw-bedrijf.nl/nieuwemap/