Terug naar overzicht

Een eigen mailserver, waarop letten?

Als je gebruik wilt maken van je eigen mailserver en je beschikt over een internetverbinding van Previder, dan vind je hieronder een paar belangrijke aandachtspunten.

Poort 25 vrijgegeven

Poort 25 staat standaard vrijgegeven. De engineers van Previder voeren regelmatig controles uit. Ziet Previder een open-relay? Dan nemen we contact met je op, zodat je dit zelf kan aanpassen.

Het doel van de aanpassing is dat er vanaf het internet geen rechtstreekse connecties gemaakt kunnen worden met je mailserver. Previder beperkt hiermee samen met jou de risico's die verbonden zijn aan een verkeerd of slecht geconfigureerde mailserver. Spammers zijn constant op zoek naar een mailserver die als open relay wil fungeren. Deze zogeheten open relays kunnen ervoor zorgen dat Previder op een blacklist terecht komt. Naast de overlast die wordt veroorzaakt door de spam, bestaat ook het risico dat door de blacklisting meer klanten verstoken blijven van e-mail. Om deze reden voert Previder met een vaste frequentie de controles uit.
Om via een Previder verbinding en een eigen mailserver toch e-mail te kunnen verzenden, biedt Previder haar klanten toegang tot een zogenaamde relayserver, de mx.previder.nl. Deze server zal in eerste instantie je e-mail opvangen en vervolgens bezorgen bij je mailserver. Dit heeft voor jou een aantal voordelen, te weten:

Je mailserver hoeft alleen maar SMTP connecties te accepteren van mx.previder.nl;
De server mx.previder.nl fungeert als fallback server. Dus als je eigen mailserver tijdelijk offline is, dan vangt de relay server de e-mail voor je op. De bewaartermijn van de relay is ingesteld op vijf volle kalenderdagen;
Voor klanten met een domeinnaam die ondergebracht is bij Previder is het gebruik van de relay kosteloos.
Let op: op onze relayserver zijn limieten van kracht. Deze limieten zijn als volgt:

50 adressen per e-mail bericht;
50 mailberichten per connectie;
200 connecties per uur;
E-mailberichten mogen maximaal (bruto) 20 MB groot zijn. Dit komt neer op bijlages van maximaal zo’n 10-12 MB per bericht.

Configuratie

Om gebruik te maken van de relayserver dien je een wijziging te maken in de MX records voor je domein. Zorg ervoor dat de eerste MX record verwijst naar mx.previder.nl en het tweede MX record naar je eigen mailserver. Daarnaast dien je door te geven aan onze supportafdeling waar de e-mail dient te worden afgeleverd. Dit kun je doen door een e-mail te sturen naar support@previder.nl. De engineers kunnen vervolgens instellen dat e-mail bij de juiste mailserver wordt afgeleverd.

Domeinnaam niet bij ons ondergebracht?

Het kan natuurlijk zijn dat je wel een internetverbinding van ons afneemt maar je domeinnaam bij een andere partij is ondergebracht. Het is uiteraard mogelijk om je domeinnaam naar ons te verhuizen maar indien je dit niet wilt, kun je het beste even contact opnemen met onze verkoopafdeling. Zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden en kosten van deze relaydienst.

Gebruik maken van een extra relay voor ons relay?

Als je gebruik maakt van een extra relay vóór onze relayserver, bijvoorbeeld een mailfilterdienst zoals MX-Relay of Barracuda, Geef dit dan aan bij onze supportafdeling. De controle die onze mailservers uitvoeren op SPF-records geven namelijk fouten op het momen dat e-mail via een extra relay binnenkomt. Om te voorkomen dat er dan e-mail onterecht wordt aangemerkt als spam of zelfs wordt verwijderd, dienen wij deze servers te whitelisten van SPF-controle.