Eerste peer-to-peer warmte-uitwisseling in Nederland

Wij sloten een overeenkomst met NX Filtration, de wereldwijde leverancier van hollevezel-nanofiltratietechnologie, om restwarmte te betrekken van ons datacenter voor haar megafabriek naast ons datacenter in Hengelo. Dit is de eerste peer-to-peer warmte-uitwisseling tussen een datacenter en een externe gebruiker in Nederland, die de CO2-uitstoot van beide partijen aanzienlijk vermindert.

Warmtepompen en aardgas worden vervangen voor restwarmte datacenter

NX Filtration is bezig met de bouw van een nieuwe megafabriek voor de productie van hollevezel-nanofiltratiemembranen in Hengelo. De nanofiltratiemembranen van NX Filtration combineren effectief de verwijdering van kleine verontreinigingen, zoals PFAS of farmaceutica, met sterke duurzaamheidsvoordelen, omdat ze het energieverbruik aanzienlijk verminderen en het gebruik van voorbehandelingschemicaliën vermijden.

Door de overeenkomst met Previder vervangt NX Filtration de traditionele primaire bron voor warmtebehoefte, namelijk hoogrenderende warmtepompen en aardgas, door restwarmte van het datacenter. Een nieuwe ondergrondse pijpleiding van 300 meter lang transporteert de restwarmte van het datacenter naar NX Filtration en brengt tegelijkertijd koud water terug van NX Filtration voor de koelbehoeften van het datacenter. Aangezien beide organisaties 24/7 opereren, biedt dit een stabiele en betrouwbare warmte- en koelbron. Hierdoor vermijden we een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot.

Samenwerking levert positieve bijdrage aan verminderen CO2-uitstoot

Tim Timmerman, COO bij Odin Groep, geeft aan: "We zijn trots op deze samenwerking met NX Filtration. Beide bedrijven delen een toewijding aan duurzame bedrijfspraktijken en leveren een positieve bijdrage aan het verminderen van onze CO2-uitstoot. Ik ben blij dat we deze gemeenschappelijke waarden met elkaar delen en er samen aan kunnen werken."

Jeroen Pynenburg, CEO bij NX Filtration, zegt: "Net zoals onze hollevezel-nanofiltratietechnologie voldoet aan de belangrijkste duurzaamheidsbehoeften van onze klanten, streven we er ook voortdurend naar om de milieubelasting van onze eigen activiteiten te verminderen. Deze unieke warmte-uitwisselingsovereenkomst met Previder maakt deel uit van een breder scala aan duurzaamheidsinitiatieven die we implementeren in onze nieuwe fabriek en stelt ons in staat om het gebruik van fossiele brandstoffen in onze productieprocessen te vermijden."