Terug naar overzicht
Nieuws

Previder ondersteunt FC Twente en UEFA tijdens Nations League

“Of ik even wifi-verbinding kon regelen voor iemand op de tribune bij de skybox. Prima, wij regelden het. Hij scande mijn code en was verbonden. Bleek de minister president van Spanje te zijn…”
IaaS

“Of ik even wifi-verbinding kon regelen voor iemand op de tribune bij de skybox. Prima. We regelden een extra access point, ik laat hem een code scannen en hij is verbonden. Bleek de minister president van Spanje te zijn…”

Al een paar jaren is Previder (IT-)partner van FC Twente en iedere wedstrijd staan er structureel een aantal van onze IT-specialisten paraat om een mogelijk issue zo snel mogelijk op te lossen. Maar nu was er toch wel iets bijzonders aan de hand. In de Grolsch Veste vonden deze maand twee wedstrijden van de Nations League plaats. De UEFA nam het roer over en dat was zowel indrukwekkend áls spannend voor FC Twente en Previder. Edwin, Jacco Wout, Joris, Robert en Erik van Previder vertellen over de eisen waaraan moest worden voldaan, hun bijzondere ervaringen en de leukste anekdotes.

Het is maandag 20 februari. Bij ons bekend als ‘dag 1’. Gezonde spanning begint de kop op te steken, want de UEFA komt met een flinke, internationale delegatie naar FC Twente om te inventariseren hoe het ervoor staat. Is alles klaar voor de halve finale en troostfinale van de Nations League op donderdag 15 en zondag 18 juni? Jacco Wout en Edwin gingen met een deel van deze UEFA-delegatie door het stadion. Jacco Wout: “Omdat wij kind aan huis zijn bij FC Twente, zei een medewerker van facilitair tegen ons: ‘succes hè? Jullie redden je wel met de rondleiding!’. Edwin en ik deden de rondleiding samen en de UEFA-medewerkers checkten alles van voor tot achter. Wat is er aan infrastructuur? Is er wifi? Moet er extra bekabeling komen? Hoe zien de serverruimtes en patchkasten eruit? Gelukkig hadden we een jaar daarvoor de complete infrastructuur van FC Twente al vervangen, dus de basis was al goed op orde.”

Black building: het hele stadion zonder stroom

De spanning was ook goed voelbaar tijdens de black building-test. Een test die niet heel vaak uitgevoerd wordt. “De stroom ging eraf. Volledig én langdurig. Toen kwam de check: werkt de audio in het stadion nog? Gaat de noodverlichting aan? Kan er nog crowdcontrol gedaan worden? Doen voldoende camera’s het nog? Alles om ervoor te zorgen dat in het geval van stroomuitval of een calamiteit het stadion veilig ontruimd kon worden. Er kwamen wat verbeterpunten uit. Een aantal camera’s was bijvoorbeeld niet aangesloten op de ‘kernring’ van switches in het stadion, maar op de aftakkingen. Deze waren nog niet voorzien van noodstroomvoorziening. Nu wel!”, aldus Jacco Wout. Ook de pen-test op het netwerk werd met vlag en wimpel gehaald. Een mooi succes!

Wanneer het alleen nog maar draait om eten, weet je dat het goed zit

Wat bij ons bekend staat als ‘dag 2’, was beduidend minder spannend. Op 25 mei kwam er nogmaals een UEFA-delegatie langs. Robert: “De sfeer was goed en er werd ontzettend goed voor ons gezorgd. Ook met de glutenallergie van Jacco Wout houden ze rekening, maar het feit dat hij een heerlijk biefstukje kreeg veroorzaakte bij ons wel wat jaloerse blikken, haha!” Het werkt natuurlijk wel twee kanten op. “Op mijn beurt heb ik 4 kilo winegums meegenomen en in de pot gegooid bij de afdeling facilitair. Het was binnen twee dagen op”, lacht Edwin.

De weken voor de Nations League-wedstrijden: even aanpoten

Het visuele spektakel begon op 5 juni. Met hoogwerkers werd zowel binnen als buiten het stadion alle reclame vakkundig weggewerkt. Edwin: “Eigenlijk werd het hele stadion ingepakt op verzoek van de UEFA. Terwijl we aan het werk waren, vonden er ook audio-tests plaats. Ik ben me nog helemaal kapot geschrokken van ‘het vogelkanon’ dat ontstoken werd. Met een boel lawaai zorgt deze ervoor dat vogels uit het stadion blijven en ze niet hun behoefte doen op alle stoeltjes. Maar iedereen daar op kantoor deed alsof er niks aan de hand was, terwijl ik half van mijn stoel viel.” De planning gaf uitdagingen, want FC Twente moest nog voetballen. Jacco Wout: “Op 4 en 11 juni waren er nog play-off wedstrijden bij FC Twente. Terwijl de UEFA op 5 juni de boel al begon om te bouwen. Het was even alle zeilen bijzetten vanaf maandag 12 juni om tijdens de halve finale van de Nations League op donderdag er helemaal klaar voor te zijn. Maar dat is gelukt.”

Matchtime: Spanje tegen Italië op donderdag 15 juni!

Het enige wat écht spannend was, was de wedstrijd. En dat is maar goed ook! “We waren ontzettend goed voorbereid, hadden overal backup-plannen voor en de communicatie en samenwerking waren top”, vertelt Joris. “Eigenlijk hadden we dus weinig te doen, behalve monitoren. We zouden voetbal kunnen kijken, maar dat werd ook lastig omdat er een complete Italiaanse studio voor onze skybox neer is gezet, haha!” Er waren nog een paar kleine incidentjes rondom de wifi. Zo kon iemand vanaf de tribune voor de skybox geen verbinding krijgen met het netwerk. Natuurlijk werd er gereageerd op de melding. Jacco Wout: “Er was wifi in de skyboxen. Maar deze meneer zat op de tribune vóór de skybox en het signaal gaat niet door de betonnen muur heen. Maar we regelden het, want we hadden reserve access points klaarliggen. We hebben een patchpunt in de skybox ernaast hergebruikt, een extra access point aangesloten en ik ben naar de beste meneer gelopen om hem in mijn beste Engels te vertellen dat hij even mijn code moest scannen, zodat hij op het internet kan. Ging prima!” Edwin vult aan: “Ondertussen vroeg ik bij het barpersoneel wie die beste meneer is. Bleek de minister president van Spanje te zijn…” Jacco Wout: “Haha nou prima toch!? El presidente de España is happy!” En de wedstrijd van zondag? “Toen hebben we letterlijk niks hoeven doen,” aldus Joris. “Eén van ons heeft zelfs nog een powernap kunnen doen!”

Wat bleef de heren het meeste bij?

Joris: “Voor mij was het wel bijzonder hoeveel adrenaline er door je heen gaat bij zo’n evenement. Je staat continu aan en loopt 25km op een dag. Op donderdag kwam ik om 00:30u thuis en was ik helemaal kapot.” Jacco Wout: “De beveiliging werd telkens strenger, dat was ook bijzonder. Iedere dag was er wel een upgrade, van tassencontrole tot metaaldetectie en in- en uitscannen.” Edwin lacht: “Ja, zo werden Robert en ik toen wij aan kwamen rijden in de auto ineens gecontroleerd met behulp van honden die rondom de auto snuffelden. En daarna kwamen er mensen met spiegels onder onze auto kijken. Bizarre ervaring!”

De evaluatie: topsamenwerking

Natuurlijk werd er na afloop nog geëvalueerd met FC Twente en de UEFA. De samenwerking werd gelukkig als ontzettend positief ervaren. Edwin: “Vooraf was de UEFA lichtelijk nerveus, want dit soort wedstrijden verlopen klaarblijkelijk niet altijd vlekkeloos. Gelukkig waren ze over FC Twente en ons dik tevreden! We dachten ook in alles mee. Zo dachten ze zelf aan 1 gig netwerksnelheid genoeg te hebben op donderdag, maar na die eerste wedstrijd bleek dat ze flink aan de max zaten. Dat hebben we supersnel kunnen opschalen naar 10 gig voor de zondag.” Jacco Wout: “De complimenten die we kregen, daar zijn we heel blij mee. De UEFA had zijn eigen infrastructuur, dat was aangesloten op de infrastructuur van ons bij FC Twente. Dat ging via ons en onze firewall naar buiten. Ze waren daar ontzettend tevreden over en vonden ook ons kabelmanagement er superstrak uitzien!” Uiteindelijk waren de heren het erover eens: het was een enorm gaaf project om aan te werken. Jacco Wout: “De samenwerking was top en communicatie verliep goed. Zowel met FC Twente als met de UEFA en de partijen die zij ingehuurd hebben.” Edwin vult aan: “Het vertrouwen dat we vanuit FC Twente krijgen, is fantastisch. Ze hebben ons compleet losgelaten. Het is dan ook heel tof dat FC Twente ons nog een taart stuurde als bedankje. Met die waardering zijn we superblij!”