Terug naar overzicht
Blog

Waarom Windows 7 nog steeds gebruikt wordt (en waarom dat absoluut niet verstandig is)

Regelmatig kom ik bij organisaties over de vloer die nog steeds gebruikmaken van Windows 7. De ondersteuning van dit besturingssysteem stopt in januari 2020. Dit houdt in dat er geen (security)updates meer worden uitgebracht en daar loop je als organisatie een enorm risico mee. Er is dus geen betere tijd dan nu om over te stappen naar Windows 10.
Door: Previder
Digitale werkplek

Ondanks dat Windows 10 inmiddels het meest gebruikte besturingssysteem is ter wereld, wordt Windows 7 nog steeds veelgebruikt. Een aantal veelgehoorde redenen op een rij:

  • Bedrijfskritieke applicaties zouden niet worden ondersteund op besturingssystemen hoger dan Windows 7. Een bewering waar ik vaak vraagtekens bij zet, want 99% van de applicaties is wél compatible. Applicaties die worden gebruikt op Windows 7 draaien in vrijwel alle gevallen dus ook op Windows 10.
  • Er is een beleid ingesteld om geen grote upgrades te doen aan bestaande werkplekken en deze pas in de standaard vervangingscyclus van werkplekken te vervangen door Windows 10.
  • Er is geen focus op het vervangen van de werkplekken onder het mom van: hij doet het toch?
  • Er wordt opgekeken tegen de logistiek en impact die een omzetting van besturingssysteem met zich meebrengt. Immers moeten alle werkplekken worden voorzien van een nieuw besturingssysteem en moeten applicaties en instellingen opnieuw worden geïnstalleerd. Dit zijn vaak gebruikersinstellingen met een lange historie.

Maar de keuze voor Windows 10 moet nu toch écht gemaakt worden

Doordat de ondersteuning van Windows 7 in januari 2020 stopt worden er geen gratis updates meer uitgebracht om bugs te fixen en securitygaten af te dekken. De kans op hacks, malware en virussen wordt vergroot. Windows 7 is vanaf januari 2020 dus nog wel te gebruiken, maar dat is niet aan te raden vanuit het oogpunt van beveiliging. Je organisatie loopt immers een gigantisch risico. Een upgrade naar Windows 10 zorgt voor automatische beveiligingsupdates, gebruiksvriendelijke applicaties en kost minder geld en tijd.

Uitstel van executie

Ben je toch te wantrouwend of zie je wel degelijk problemen met een overstap, dan is er door het stopzetten van de ondersteuning van Windows 7 geen uitweg meer. Je moet wel. Overigens heeft Windows voor zakelijke klanten wel een tussenoplossing, want tegen betaling kun je nog 3 jaar extra ondersteuning krijgen. Hier staat dan wel een behoorlijke prijs tegenover.

Een andere mogelijkheid om toch Windows 7 te blijven draaien dat voorzien is van securityupdates is om de werkstations binnen de Microsoft Azure Cloud omgeving als virtuele machine te draaien. Bedenk wel dat deze optie ervoor zorgt dat er vanuit het interne netwerk koppelingen gemaakt moeten worden met de Azure omgeving en dat het aansturen van bijvoorbeeld fysieke apparaten (zoals freesmachine en optometrieapparatuur) een stuk complexer en foutgevoeliger wordt.

Hulp nodig bij overstappen?

Heb je hulp nodig bij de integratie van sterk verouderde applicaties of de migratie naar een nieuw besturingssysteem? We gaan graag met je in gesprek om je uit te leggen wat Previder kan betekenen voor jouw organisatie.

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-Digitale werkplek

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.