Terug naar overzicht
Blog

Waarom wij Windows Pro adviseren in plaats van Home

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 11, is met ingang van 5 oktober beschikbaar. Laten we eens kijken welke versie van Windows eigenlijk het meest geschikt is voor gebruik binnen bedrijven en andere organisaties.
Door: Herwin Liet
Digitale werkplek
Windows Pro

Bij Previder krijgen we vaak vragen over waar een nieuwe werkplek aan moet voldoen. In de bekende winkels worden vaak scherpe aanbiedingen gedaan in combinatie met Windows Home. Hoewel dat een prima Windows-versie is, adviseren wij toch minimaal Windows Pro.

Pro kan veel meer

Windows Home is vooral geschikt voor kleine bedrijven en privégebruik. Heb je binnen je organisatie meer dan één werkplek, dan doe je jezelf tekort als je niet kiest voor de Pro-versie. Die kan letterlijk alles wat Home kan, en daarnaast nog een heleboel meer. Pro is ook eigenlijk de enige juiste keuze voor een werkplek die op het bedrijfsnetwerk wordt aangesloten. De voordelen voor jouw organisatie zitten 'm vooral in mogelijkheden voor beheer en beveiliging. Ter verduidelijking geef ik een aantal voorbeelden van features die je met Home niet hebt en met Pro wel.

Digitale werkplek

Bestanden beveiligen

BitLocker is een encryptietool voor het beveiligen van bestanden op je harde schijf of USB-sticks. De tool is ontworpen om te werken met TPM (Trusted Platform Module). Dit is een essentieel onderdeel van de beveiliging, en moderne systemen beschikken minimaal over een TPM 2.0-beveiligingschip. De BitLocker-versleuteling beveiligt de gegevens op je apparaat, zodat ze alleen toegankelijk zijn voor mensen die gemachtigd zijn. Een buitengewoon praktische beveiligingsfeature, zeker voor organisaties met veel mobiele medewerkers. Deze feature is niet beschikbaar in Windows Home.

Toegang tot bedrijfsnetwerk

In het fundament van Windows Pro zit de mogelijkheid om de werkplek te koppelen aan het bedrijfsnetwerk voor toegang tot netwerkschijven en -printers. Met deze koppeling is het ook mogelijk om met hetzelfde account toegang te krijgen tot de verschillende applicaties (SSO – Single Sign-On).

Inloggen zonder wachtwoord

Met de feature Windows Hello for Business kun je veilig inloggen met behulp van gezichtsherkenning. Zo hoef je niet met een gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen en dat scheelt veel tijd en gedoe.

Updaten zoals jij wilt

Windows Update for Business is de zakelijke tegenhanger van Windows Update zoals we dat kennen van de Home-editie. Deze feature geeft IT-beheerders veel meer controle over de updates, bijvoorbeeld als het gaat om de manier en het moment waarop updates moeten worden uitgevoerd.

Controle over app-gebruik

Met Assigned Access bepaal jij als IT-beheerder welke gebruikers toegang hebben tot bepaalde apps en welke niet. Een extra middel om ervoor te zorgen dat je omgeving veilig wordt gebruikt.

Nog meer beheervoordelen

Naast de hierboven genoemde features biedt Windows Pro allerlei functies die ervoor zorgen dat een extern beheerder als Previder op afstand beveiligings- en andere software kan installeren en configureren, het systeem kan monitoren en ervoor kan zorgen dat jouw IT-omgeving voldoet aan de eisen zoals die zijn afgesproken in het beveiligingsbeleid.

Slimmer werken

Bij Previder hebben we tot slot ook nog een heel persoonlijke reden om de voorkeur te geven aan Windows Pro. Wanneer een organisatie kiest voor Pro in plaats van Home, hebben wij meer mogelijkheden om oplossingen aan te reiken waarmee die organisatie slimmer kan werken. En daar is IT wat ons betreft voor bedoeld!

Meer weten?
Lees hier alles over:
-IT oplossingen voor de zakelijke markt
-Digitale werkplek

Wil je direct contact opnemen? Je kunt ons bereiken via info@previder.nl, op 088 - 332 3333, of via onze contactpagina.