Terug naar overzicht
Blog

Stijgende gasprijzen, corona en andere redenen om te kiezen voor hybride werken

In Nederland wordt inmiddels vrijwel geen aardgas meer uit de bodem gehaald. Goed nieuws natuurlijk voor iedereen die de afgelopen jaren te maken kreeg met schade door aardbevingen. Maar er is ook een bijeffect: doordat we fors meer gaan betalen voor gas, werken veel mensen liever op kantoor dan thuis. Logisch, want wie op kantoor zit, hoeft zijn huis niet warm te stoken.

De afgelopen weken stroomden de kantoren dan ook weer vol met medewerkers. Totdat afgelopen vrijdag de nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd. Plots zit iedereen weer thuis. Als IT-manager zou je er bijna wanhopig van worden: het ene moment roept iedereen om een stabiele en veilige thuiswerkplek, het volgende moment zitten je collega's allemaal weer op locatie achter hun bureau. Hoe bereid je je organisatie voor op dit soort grillige bewegingen?

Effectief thuiswerken

Om het nog wat ingewikkelder te maken, hebben organisaties de afgelopen periode ervaren dat thuiswerken helemaal niet zo slecht hoeft te zijn voor de productiviteit. Integendeel: onderzoek van Capgemini* wijst zelfs uit dat in 2020 de productiviteit van de medewerkers bij 64 procent van de organisaties is gestegen. Er ging minder werktijd verloren aan reizen, werkschema's waren flexibeler en digitale samenwerkingstools werden op grote schaal ontdekt en omarmd.

*Capgemini Research Institute – Remote workforce survey, September-October 2020

Naar een hybride werkomgeving

Deskundigen verwachten dat veel organisaties werk zullen maken van een hybride werkomgeving waarin ze de voordelen van werken op afstand en de meerwaarde van fysiek op kantoor werken structureel met elkaar kunnen combineren. Het ziet er dus naar uit dat thuiswerken een blijvertje is. Maar de verhouding tussen thuiswerken en werken op kantoor is dan weer mede afhankelijk van moeilijk voorspelbare factoren, zoals die stijgende gasprijzen.

Het begint met een solide IT-fundament

Hoe kom je nu tot een hybride oplossing waarmee jouw organisatie verzekerd is van maximale productiviteit, wat er ook gebeurt in de markt en de wereld? Het antwoord op die vraag begint bij het fundament van je IT-omgeving. Dat fundament moet solide zijn én de flexibiliteit bieden om alles wat jouw organisatie aan IT gebruikt hybride in te richten. En dan hebben we het niet alleen over de werkplekken, maar ook over bijvoorbeeld je vergaderruimtes, VPN en telefonie. Daarbij moet je er ook nog voor zorgen dat je al die IT onder alle omstandigheden supersnel op en af kunt schalen én dat er te allen tijde veilig mee gewerkt wordt, op welke locatie de medewerker zich ook bevindt. Denk daarbij aan antivirussoftware, het up-to-date houden van alle apparatuur en het veilig toegang verlenen tot applicaties en data. Onderdeel hiervan is ook het bewustmaken van je medewerkers, werken zij met sterke wachtwoorden en multifactor-authenticatie? Kunnen zij phishingmails herkennen? Op die manier gaan flexibiliteit en veiligheid hand in hand.

Wat past bij jouw organisatie?

Gelukkig heeft de overheid met het oog op de gasprijzen al compensaties aangekondigd om te voorkomen dat mensen massaal in de financiële problemen komen. Maar feit blijft dat je als organisatie in deze tijd voorbereid moet zijn op het onverwachte. Denk dus na over wat voor jouw organisatie een passende hybride oplossing zou kunnen zijn, en laat je daarbij deskundig adviseren. Je weet tenslotte maar nooit: misschien stijgen die benzineprijzen wel zo hard dat iedereen de auto laat staan en thuis wil blijven werken.