Terug naar overzicht
Blog

Datacenters en duurzaamheid: een paradox?

De meeste moderne bedrijven doen tegenwoordig hun best om zo duurzaam mogelijk te opereren. Dit geldt ook voor het gebruik van IT, maar tegenwoordig heb je voor vrijwel al je IT-behoeften datacenters nodig. En de termen 'datacenter' en 'duurzaam' gaan niet altijd fijn samen in één zin. Echter kan de ene keuze in het inrichten van je IT-omgeving behoorlijk wat duurzamer uitpakken dan de andere keuze....
Door: Peter Bult
Datacenter
Specsheet Previder Datacenters

Alhoewel datacenters niet per se hand in hand gaan met duurzaamheid en ook in het nieuws nog wel eens negatief onder de aandacht komen, hebben we ze nodig. We willen immers allemaal technologisch vooruitkomen. Iedere organisatie die werkt in de cloud, is afhankelijk van een datacenter (ergens ter wereld). Echter zijn er nog steeds organisaties die ervoor kiezen om al hun IT zelf in huis te houden. Zij bouwen hun eigen mini-datacenter waar ze hun IT-omgeving zelf hosten. Hebben we het over duurzaamheid, dan is dat over het algemeen toch wel de slechtste optie. Als tien bedrijven met elk twee serverracks allemaal op eigen houtje gaan bouwen, kost dat veel geld en wordt er onnodig veel energie verbruikt. Zet je diezelfde twintig racks in een zaal bij bijvoorbeeld Previder, dan ben je onder de streep heel veel duurzamer bezig.

Schaalgrootte en specialisme: duurzame datacenters

Dankzij onze schaalgrootte en specialisme maken wij op een zeer efficiënte manier gebruik van energie, met minimale overhead voor bijvoorbeeld de koeling van onze serverruimten. Bovendien hebben we van alles geregeld om de beschikbaarheid en continuïteit van je IT-omgeving te waarborgen. In onze datacenters is alles redundant uitgevoerd, zodat er bij uitval van afzonderlijke componenten geen problemen ontstaan, en we hebben geïnvesteerd in geavanceerde voorzieningen voor noodstroom. Dat zou jouw organisatie nooit allemaal zelf kunnen realiseren. Daar komt nog bij dat het in deze tijd erg lastig is om een eigen IT-omgeving modern, duurzaam, up-to-date en toekomstbestendig te houden als het niet je core business is. Helemaal omdat de krappe arbeidsmarkt het bijna onmogelijk maakt om goed IT-personeel in huis te hebben en te houden.

Dataveiligheid

Waarom blijven sommige organisaties dan nog steeds geneigd om hun IT-omgeving op eigen locatie te houden? Vaak omdat ze het een onveilig idee vinden om data buiten de deur te plaatsen. Maar daar valt veel tegenin te brengen. Als jij al je data fysiek bij je houdt, is het slot op je kantooromgeving zo’n beetje het enige wat tussen kwaadwillenden en jouw servers staat. Je hebt niet de uitgebreide en strenge beveiliging van een professioneel datacenter, waar iedereen eerst verschillende authenticatiestappen moet doorlopen om überhaupt bij een server in de buurt te komen.

Werk maken van duurzaamheid van datacenters

Een datacenter verbruikt per definitie veel stroom en zal daardoor nooit een toonbeeld van duurzaamheid zijn. Maar je kunt je processen wel op een zo duurzaam mogelijke manier inrichten, en dat doen we bij Previder. Onze stroom halen we bijvoorbeeld voor een belangrijk deel uit ruim 1.600 eigen zonnepanelen. Wat we verder nodig hebben aan stroom, kopen we 100% ‘donkergroen’ in. Daarnaast passen we duurzame technieken toe, zoals ‘free to air’-koeling. Het is geen toeval dat ons datacenter PDC1 bij oplevering als eerste ter wereld de hoogste BREEAM-certificering kreeg: ‘Excellent’. En de restwarmte uit dit datacenter gebruiken we ook nog eens om onze kantoren te verwarmen. Dit zijn allemaal duurzaamheidsinitiatieven die lastig te implementeren zijn als je je IT in eigen huis houdt en het niet je core business is. Bij ons is het wél onze core business en investeren we hier continu in.

Innovaties van datacenters

Om onze efficiëntie en duurzaamheid nog verder te verbeteren, omarmen we regelmatig nieuwe technieken. Sinds eind 2023 gebruiken we de restwarmte van ons tweede datacenter, PDC2, in een innovatieve oplossing waarin we samen met onze buren van NX Filtration hebben geïnvesteerd. Het gaat om een gesloten systeem met vloeistof die met een temperatuur van 24 graden Previder verlaat. NX Filtration gebruikt de vloeistof voor verwarming en stuurt het vervolgens afgekoeld tot 12 graden retour naar Previder, waar het weer wordt gebruikt om de serverruimten te koelen. Een ander voorbeeld van vooruitstrevende techniek vind je bij het recent overgenomen bedrijf Global-e in Rijen, dat spoedig verder gaat onder de naam Previder. Mede dankzij zogeheten adiabatische koeling wordt daar een buitengewoon lage PUE (Power Usage Effectiveness; een veelgebruikte maatstaf om de energie-efficiëntie van een datacenter te meten) van 1,03 gerealiseerd.

Waar kies jij voor?

Het mag duidelijk zijn: wat wij als Previder allemaal hebben gerealiseerd en georganiseerd in onze datacenters is voor de meeste bedrijven nagenoeg onmogelijk om op kleine schaal zelf te bouwen. Wanneer duurzaamheid bij jouw organisatie hoog in het vaandel staat, is de keuze dus eenvoudig...

Neem contact op!

Meer weten? Neem contact op via het formulier hieronder.