Terug naar overzicht
Blog

3 tips om AI goed te integreren in jouw bedrijfsprocessen

Driekwart van de Nederlandse organisaties gebruikt AI-tools, maar slechts zo’n 10 procent heeft deze tools geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. ChatGPT is de meest gebruikte AI-tool (51 procent van de organisaties), gevolgd door het gebruik van een interne ChatGPT-versie (26 procent van de organisaties) (bron: Computable). De ontwikkelingen gaan razendsnel en het beleid van organisaties loopt achter op het AI-gebruik van de medewerkers. Ik deel de belangrijkste tips met jou, zodat je snel aan de slag kunt om het beleid in lijn te brengen met het gebruik.
Door: Mike van Zandwijk | Technology Development Manager

Tip 1: Actualiseer jouw gegevensbeveiliging & -beheer voordat je AI breder implementeert binnen jouw organisatie.

  • Actualiseer de security policy. Neem Copilot en andere AI-gebruiksrichtlijnen hierin op. Bijvoorbeeld wat waar gedeeld mag worden. Bedenk ook hoe je de security policy gaat handhaven & monitoren.
  • Voer een Data Governance Assessment uit en actualiseer de governance-maatregelen. Hiermee verklein je het risico dat er gevoelige gegevens worden gedeeld.
  • Zorg voor compliance-awareness binnen de hele organisatie. Zorg ervoor dat alle medewerkers het beleid kennen en opvolgen. Instrueer hen bijvoorbeeld om hun werkaccount te gebruiken om Copilot.Microsoft.com te gebruiken (zelfs de gratis versie) en niet van AI-tools die (nog) niet zijn goedgekeurd voor organisatorisch gebruik.

Microsoft 365 Copilot

Tip 2: Bereid de organisatie voor op grote veranderingen met adoptie & verandermanagement.

  • Implementeer een adoptieprogramma en vergroot hiermee de kennis over AI in het algemeen en Copilot-gebruik in het bijzonder.
  • Voer AI pas grootschalig(er) door zodra je gegevensbeveiliging en -beheer op orde zijn.
  • Zet een AI key-gebruikerscommunity op: deel intern prompts, best practices en andere tips & tricks.
  • Gebruik interne communicatiekanalen voor updates: betrek medewerkers via bijvoorbeeld Teams of het (sociaal) intranet.

Tip 3: Evalueer jullie huidige businessplatform en bepaal de mogelijkheden tot ingebouwde AI.

  • Doe bij de vervanging van software of nieuwe selectietrajecten onderzoek naar software en tools-met ingebouwde AI.
  • Gebruik je het M365-platform? Onderzoek de mogelijkheden van Copilot of andere AI-functionaliteiten en evalueer of je daarmee afscheid kunt nemen van andere tools die je nu gebruikt.
  • Evalueer voortdurend: monitor de ontwikkelingen op het gebied van AI en stem het gebruik en de tools af op de behoeften van de organisatie.

Laat je door risico’s en angsten niet weerhouden om AI te integreren, want jouw medewerkers maken vaak al gebruik van de efficiëntievoordelen en dit komt jouw organisatie weer ten goede. Hoe sneller je aan de slag gaat met een actueel (en voortdurend geëvalueerd) beleid, hoe beter jouw organisatie mee kan surfen op de AI-stroom!

Heeft jouw organisatie advies nodig over het gebruik van AI? Of maak je al gebruik van het M365-platform en wil je aan de slag met Copilot? Neem contact met ons op!

Meer weten?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.