Netcongestie, zonnepieken en stroomuitval: is jouw IT daartegen bestand?

De beschikbaarheid van IT-middelen en data is vandaag de dag niet vanzelfsprekend. Ontwikkelingen op het wereldtoneel leiden tot angst voor verstoringen van de energievoorziening. Maar een veel directer probleem waar we nu al dagelijks mee te maken hebben, is netcongestie.
In deze tijd van zonnepanelen, elektrische auto’s en andere exponenten van de energietransitie is ons elektriciteitsnet zwaar belast. Hoge zonne-energieopbrengsten in de zomer zorgen in de middaguren voor sterke pieken. Aan het einde van de dag, wanneer veel auto-accu’s tegelijkertijd worden opgeladen, ontstaan juist diepe dalen in de netbelasting. Deze netfluctuaties kunnen leiden tot storingen en in sommige gevallen zelfs tot het uitvallen of beschadigen van gevoelige apparatuur. Geen wonder dat veel bedrijven die hun IT nog zelf in huis hebben investeren in een UPS (Uninterruptible Power Supply; een systeem dat tijdelijk stroom levert als de normale stroomvoorziening even wegvalt).
Kostbare investeringen
Maar duurt stroomuitval langer dan een paar minuten, dan biedt een UPS geen structurele oplossing om de continuïteit van je IT-systemen te waarborgen. Om risico's uit te sluiten, zou je ook moeten investeren in een noodstroomvoorziening die langer blijft werken, zoals een dieselaggregaat. Daarnaast is een redundant uitgevoerd koelingssysteem een must als je wilt voorkomen dat je serverapparatuur door hoge temperaturen minder gaat presteren of zelfs permanent beschadigd raakt. Een ander cruciaal aspect is het belang van fysieke beveiliging. Bij veel organisaties staan servers in ruimten die onvoldoende beschermd zijn tegen toegang door onbevoegden. Ook daarin zou je maatregelen moeten nemen. Kortom, al met al brengt het waarborgen van de beschikbaarheid van een on-site IT-omgeving kostbare investeringen met zich mee.
"Al met al brengt het waarborgen van de beschikbaarheid van een on-site IT-omgeving kostbare investeringen met zich mee"
Onze complete oplossing
Previder biedt op alle hierboven genoemde punten een complete oplossing, op een niveau dat voor het gemiddelde bedrijf financieel onmogelijk haalbaar is. Onze datacenters beschikken over redundante voorzieningen voor noodstroom en koeling. De locaties zijn 24/7 beveiligd door middel van ,onder andere, camerabewaking. Bovendien hanteren we een systeem van fysieke toegangscontrole op basis van biometrische gegevens; alleen geautoriseerde personen krijgen toegang en mogen bij de apparatuur komen.
Grondige testen
Om continuïteit en beschikbaarheid te kunnen garanderen, is ons noodstroomsysteem een van onze belangrijkste faciliteiten. Dat testen we dan ook regelmatig. Zo doen we elke maand een zogenaamde ‘test door het licht’, waarbij we het dieselaggregaat op de betreffende locatie inschakelen en vervolgens het complete datacenter er drie kwartier op laten draaien. Daarnaast doen we halfjaarlijks een zogenaamde ‘black building test’, waarbij we de reguliere stroomvoorziening helemaal uitzetten en checken of de noodstroomvoorziening de taken naadloos overneemt. Je kunt hier een filmpje bekijken als je benieuwd bent hoe zo’n black building test er in de praktijk uitziet.
Brandstof verzekerd
Naast de uitgebreide testprocedures hebben we afspraken met diverse brandstofleveranciers. Zij hebben zich verplicht om ons bij een calamiteit te blijven voorzien van de diesel die we nodig hebben om de aggregaten langdurig draaiende te houden. Het mag overigens duidelijk zijn dat het gebruik van een dieselaggregaat alleen in noodsituaties mag voorkomen, want bij Previder staat de zorg voor het milieu hoog in het vaandel. Dankzij warmteterugwinning en diverse geavanceerde technologieën behoren onze datacenters tot de duurzaamste van Nederland.
Staat continuïteit ook op jouw agenda?
Benieuwd wat er in de markt speelt en hoe jouw peers hier mee omgaan? Meld je dan vooral aan voor hét IT event van het jaar: Continuity'25, Your Business Continuity: Sustainable, Secure, and Successful!