Terug naar overzicht
Blog

Zelf doen versus uitbesteden: Waar ligt jouw prioriteit?

Het implementeren van de vereisten uit de NIS2-richtlijn is geen klein karwei. Er zijn veel stappen die je zelf kunt zetten, zoals het opstellen van beleidsdocumenten en het verhogen van bewustwording binnen je organisatie. Maar als het gaat om de technische uitvoering van netwerkbeveiliging, monitoring en de implementatie van incidentrespons, is het vaak verstandiger om je IT-partner hierbij te betrekken.
Door: Floor Zacht
IT Security
E-book 'in vier stappen naar een goede informatiebeveiliging'

Door samen te werken met je partner, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf niet alleen voldoet aan de wetgeving, maar ook daadwerkelijk veilig en veerkrachtig blijft tegen cyberdreigingen. Let er daarbij ook op dat je partner de juiste ervaring - en niet te vergeten - technologie heeft om je door het compliance-proces heen te helpen.

Heb je hulp nodig bij het doorlopen van deze stappen of wil je meer weten over hoe Previder je kan ondersteunen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Conclusie

NIS2-compliance hoeft geen overweldigende taak te zijn. Begin met het uitvoeren van je risicoanalyse, versterk je netwerkbeveiliging en werk samen met je IT-partner om de technische maatregelen te implementeren. Met de juiste stappen en de juiste ondersteuning ben je goed voorbereid op de eisen van de richtlijn.


NIS2 Compliance: Hoe jouw bedrijf zich snel kan voorbereiden (en wat je kunt uitbesteden)

De NIS2-richtlijn is inmiddels geen onbekende meer voor veel bedrijven, maar hoe pak je de noodzakelijke stappen aan om compliant te worden? We weten allemaal dat de deadline nadert en dat het voor veel organisaties best een uitdaging kan zijn om de juiste maatregelen te treffen. Gelukkig zijn er zowel acties die je intern kunt oppakken als taken die je met de expertise van je IT-partner kunt realiseren.

Hier leggen we in een paar simpele stappen uit waar je kunt beginnen en waar je partner het verschil maakt.

1. Begin met een Risicoanalyse: Wat is het kwetsbaarste voor jouw organisatie?

De eerste stap naar NIS2-compliance is een grondige risicoanalyse. Wat zijn de meest kritieke bedrijfsprocessen? Wat zijn de risico’s van mogelijke verstoringen van je systemen? Dit is een stap die je zelf kunt zetten, maar het kan ook verstandig zijn om een externe partij erbij te betrekken. Jouw IT-partner kan bijvoorbeeld helpen bij het in kaart brengen van mogelijke risico's in je infrastructuur en IT-omgeving.

2. Wat als het misgaat?

NIS2 legt de nadruk op het snel kunnen reageren op incidenten. Dit begint met een goed incidentresponsbeleid. Wat doe je als je getroffen wordt door een cyberaanval of stroomuitval? Dit beleid kun je intern opstellen, maar de implementatie van technische maatregelen om incidenten te identificeren en te analyseren (bijvoorbeeld via monitoring of een Managed Detection & Responce (MDR) oplossing) vraagt om specifieke expertise. Hier komt je IT-partner in beeld. Zij kunnen zorgen voor de juiste software, tools en processen om incidenten snel te identificeren en aan te pakken.

3. Een belangrijke technologische stap

Veel bedrijven onderschatten het belang van netwerkbeveiliging. Een veilige infrastructuur is essentieel voor de NIS2-compliance. Dit is een taak die voor een groot deel door je IT-partner kan worden overgenomen. Denk aan firewalls, versleuteling van gegevens en het up-to-date houden van je systemen. Toch zijn er ook zelf een aantal maatregelen die je kunt nemen, zoals preventieve maatregelen rondom het aanpassen van wachtwoorden en het verhogen van de bewustwording van je medewerkers rondom phishing en andere cyberdreigingen.

4. Training en Bewustwording: Betrek je medewerkers actief

Een belangrijke eis van NIS2 is dat je medewerkers zich bewust moeten zijn van de risico's en weten hoe ze moeten handelen in geval van een incident. Dit is een stap die je zelf kunt oppakken. Organiseer interne trainingen en maak bewustwordingscampagnes over cybersecurity. Je IT-partner kan hierbij ondersteunen met materiaal, trainingen of door het installeren of configureren van software voor phishingtests en andere gedragsgerichte cybersecuritytrainingen.

5. Monitoring en Rapportage: Wie houdt het in de gaten?

NIS2 vereist een constante monitoring van je systemen en infrastructuur om te garanderen dat alle processen en gegevens veilig blijven. Hier komt de expertise van je IT-partner weer goed van pas. Zij kunnen je helpen met het opzetten van een systeem voor continue monitoring en rapportage, zodat je altijd op de hoogte bent van je systeemstatus en snel kunt reageren bij incidenten. Een optie die hierbij moet worden overwogen is het implementeren van een MDR oplossing (Managed Detection & Response).

6. Externe Beoordeling en Certificering: Wat zegt de compliance-expert?

Wanneer je denkt dat je bedrijf klaar is voor de audit, kan het verstandig zijn om een externe partij in te schakelen voor een onafhankelijk oordeel. Je IT-partner kan je helpen bij het voorbereiden op deze beoordeling en kan zelfs zorgen voor de implementatie van noodzakelijke technische oplossingen die nodig zijn voor de certificering.

Behoefte aan contact over de NIS2?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier.